Ставицький сфальшував документи, щоб отримати громадянство Ізраїлю — ГПУ

Ставицький сфальшував документи, щоб отримати громадянство Ізраїлю — ГПУ

Укрінформ
Колишній міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький сфальшував документи про своє походження, щоб отримати ізраїльське громадянство.

Про це поінформував у коментарі журналістам генпрокурор Юрій Луценко у Львові, повідомляє Укрінформ.

"Є десятки листів (Генпрокуратури - ред.) у державу Ізраїль. Один із них зараз встановлює, чи мав пан Ставицький право на ізраїльське громадянство. За нашими даними з місця його народження, міграційна служба сфальшувала його етнічне коріння. Це так, між іншим", - сказав Луценко.

Генпрокурор також стверджує, що його заступники Анжела Стрижевська та Євген Єнін законно зустрічалися зі Ставицьким у 2016 році в Ізраїлі, аби обговорити питання укладення угоди зі слідством. "Вони мали з ним зустріч абсолютно законно, щоб роз'яснити можливість угоди зі слідством", - зазначив очільник ГПУ.

Луценко додав, що службова перевірка відносно Стрижевської та Єніна підтвердила законність їх дій. За його словами, Єнін і Стрижевська хотіли домовитися зі Ставицьким, аби укласти з ним угоду зі слідством у справі Межигір'я. "Якби ми від нього отримали покази, ми б уже реалізували справу Межигір'я. На жаль, так не сталося. Ідемо за звичайною процедурою", - сказав генпрокурор.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Ставицький отримав громадянство Ізраїлю і має нове ім'я - Натан Розенберг. Отримання Ставицьким першого ступеню ізраїльського громадянства стало можливим за рахунок його коренів – одна з бабусь Ставицького була єврейкою.

В Україні екс-міністр оголошений в розшук. У травні 2018 року Генпрокуратура завершила слідство відносно Ставицького у справі про заволодіння резиденцією "Межигір'я" і направила обвинувальний акт до суду.

Читайте також: Зустріч зі Ставицьким: Ситник прокоментував скандал навколо свого заступника

9 червня 2018 року у фільмі "Слідство. Інфо" під назвою "Генеральна домовленість" було опубліковано відео спілкування заступників генпрокурора Єніна і Стрижевської у готельному номері в Ізраїлі зі Ставицьким та його адвокатами. У ході спілкування Єнін сказав, що на цю зустріч їх уповноважив генпрокурор Юрій Луценко. Водночас Стрижевська пояснювала, чим колишньому топ-посадовцю загрожує заочне засудження та чому краще не змінювати статтю у його справі (ст. 191, ч. 5), хоча Ставицький на цьому наполягав. Учасники збираються перейти до умов домовленості, але конкретикою цей діалог не закінчується. Журналістам достеменно невідомо, чи було досягнуто домовленості між сторонами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-