Янукович хоче сказати у суді останнє слово онлайн

Янукович хоче сказати у суді останнє слово онлайн

Оновлено
Укрінформ
Колишній президент Віктор Янукович, якого обвинувачують у держзраді, просить колегію Оболонського райсуду столиці забезпечити його участь у судових дебатах у режимі відеоконференції.

Про це повідомив під час судового засідання у вівторок його адвокат Олександр Горошинський після візиту до свого клієнта у Москву, повідомляє кореспондент Укрінформ.

"Віктор Янукович у своїй заяві повідомляє, що він готовий і бажає виступити, взяти участь у судовому засіданні шляхом відеоконференцзв'язку", - сказав він.

Горошинський додав, що під час виступу Януковича він має знаходитися поруч з ним у Російській Федерації і надавати правову допомогу. Для цього Горошинському як адвокату необхідно отримати дозвіл на роботу на території РФ від Міністерства юстиції Росії.

Горошинський зазначив, що 18 жовтня поточного року він звернувся із відповідною заявою і пакетом документів, аби його зареєстрували у реєстрі іноземних адвокатів РФ.

Водночас, доки триває ця процедура, Янукович просить Оболонський райсуд відкласти розгляд справи про держзраду до моменту завершення реєстрації Горошинського у РФ.

"Віктор Янукович просить суд забезпечити реалізацію його права на виступ у кримінальному провадженні з використанням правової допомоги адвоката Горошинського і для цього відкласти розгляд провадження для проведення реєстрації адвоката в реєстрі іноземних адвокатів Російської Федерації", - сказав захисник Януковича.

У свою чергу, представники держобвинувачення зауважили, що під час виступу Януковича в режимі відеоконференцзв'язку з РФ йому можуть надати правову допомогу інші його адвокати - Віталій Сердюк та Ігор Федоренко, які зареєстровані у реєстрі іноземних адвокатів РФ.

"До чотирьох місяців може вирішуватися це питання (реєстрація Горошинського у реєстрі іноземних адвокатів РФ- ред.) і невідомо у який спосіб воно буде вирішене. Ми не заперечуємо проти участі обвинуваченого в режимі відеоконференцзв'язку, водночас його право на захист може бути забезпечене за допомогою залучення інших адвокаті, які представляють його інтереси", - сказав прокурор Максим Крим.

Прокурори надали суду роздруківки з реєстру іноземних адвокатів РФ, у яких йшлося, що захисники Януковича  Віталій Сердюк та Ігор Федоренко мають право надавати правову допомогу на території Росії.

Водночас головуючий суддя Владислав Дев'ятко відмовився долучити ці роздруківки до матеріалів справи через те, що прокурори їх належно не зареєстрували.

"Суд вважає, що захисник слушно зауважив щодо того, що прокурор не завірив документи, які надав суду. Тому суд повертає дані витримки з реєстру адвокатури Російської Федерації. Разом з тим, у судовому засіданні ні сторона обвинувачення, ні сторона захисту не заперечують той факт, що захисники Сердюк і Федоренко зареєстровані в цьому реєстрі, тобто мають право здійснювати адвокатську діяльність на території Російської Федерації. Враховуючи це, суд надасть захиснику Горошинському розумний строк для відповідної реєстрації. Якщо така реєстрація в розумний строк не відбудеться, інтереси Віктора Федоровича Януковича на території Російської Федерації під час відеоконференцзв'язку, коли він буде звертатися до суду з останнім словом, можуть захищати адвокати Сердюк і Федоренко", - оголосив Дев'ятко.

Також під час судового засідання у вівторок адвокат Горошинський зачитав клопотання Януковича про позбавлення процесуального статусу у його справі державного адвоката Юрія Рябовола. Суд залишив це клопотання без розгляду.

Наступне засідання у справі про держзраду Янковича перенесене на 9 годину 24 жовтня.

Як повідомляв Укрінформ, 13 вересня суд розпочав стадію судових дебатів сторони захисту у справі за обвинуваченням екс-президента України Віктора Януковича у державній зраді. Уже виступило двоє адвокатів Януковича - держадвокат Юрій Рябовол і платний адвокат Олександр Байдик, які попросили суд виправдати Януковича. Ще один платний адвокат Януковича Олександр Горошинський мав закінчити свій виступ саме 19 жовтня.

Сторона обвинувачення виголосила свою промову у дебатах ще 16 серпня і попросила у суду 15 років ув'язнення для Януковича.

Читайте також: Адвокати Януковича вимагають визнати їх "потерпілими" від дій правоохоронців

Оболонський районний суд 29 червня 2017 року ухвалив рішення щодо проведення спеціального судового провадження щодо Януковича.

За даними Генпрокуратури, Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою змін меж території та державного кордону України), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-