Порошенко ввів у дію рішення РНБО про захист на морях і Донбасі

Порошенко ввів у дію рішення РНБО про захист на морях і Донбасі

Оновлено
Укрінформ
Президент України Петро Порошенко ввів у дію рішення РНБО від 12 жовтня 2018 року "Про невідкладні заходи щодо захисту національних інтересів на Півдні та Сході України, у Чорному та Азовському морях і Керченській протоці".

Про це йдеться в указі Президента №320 від 12 жовтня, оприлюдненому на сайті глави держави

"Увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 12 жовтня 2018 року "Про невідкладні заходи щодо захисту національних інтересів на Півдні та Сході України, у Чорному та Азовському морях і Керченській протоці", - йдеться у документі.  

Як зазначається у доданому до Указу рішенні РНБО, оприлюдненому на сайті Президента без деяких таємних пунктів та підпунктів, Кабінету міністрів України слід невідкладно ухвалити рішення щодо створення та врегулювання порядку функціонування міжвідомчого координаційного органу з метою узагальнення правової позиції держави з питання підготовки консолідованої претензії України до Російської Федерації щодо реалізації її міжнародно-правової відповідальності за збройну агресію проти України. 

Окрім того, уряд має забезпечити здійснення оцінки впливу на довкілля, ухвалення відповідного висновку за фактом забруднення навколишнього природного середовища на півночі тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і відповідного порушення екологічних прав громадян України та можливої причетності до цього заводу "Кримський титан". Кабінет міністрів має також оприлюднювати актуальну екологічну інформацію та вживати  заходів для запобігання шкідливому впливу на здоров'я і майно громадян, а також забезпечити надання їм належної правової допомоги щодо відшкодування заподіяної шкоди у порядку, передбаченому законом. 

Кабінету міністрів разом з Донецькою, Запорізькою, Миколаївською, Одеською та Херсонською обласними державними адміністраціями за участю Служби безпеки України доручено розробити механізм взаємодії між органами державної влади, органами місцевого самоврядування і суб'єктами господарювання, які здійснюють рибогосподарську діяльність у внутрішніх водних об'єктах України, внутрішніх морських водах і територіальному морі, континентальному шельфі, виключній (морській) економічній зоні України та відкритому морі, з метою зниження ризиків виникнення кризових ситуацій, зумовлених агресивними діями Російської Федерації.

Читайте також: Українські військові готові до відсічі російській агресії на Азові — Порошенко

Кабінет міністрів також у місячний строк має ухвалити рішення щодо внесення до Верховної Ради України проектів законів про внутрішні води, територіальне море та прилеглу зону України із визначенням координат серединної лінії, про внесення змін до деяких законів України щодо захисту державного кордону, зокрема стосовно визначення порядку та способів залучення підрозділів Збройних сил України, інших військових формувань та правоохоронних органів України до виконання завдань з посилення охорони (прикриття) державного кордону і суверенних прав України в її виключній (морській) економічній зоні.

Окрім того, уряд має у місячний строк проаналізувати наслідки створення Російською Федерацією умов, що ускладнили провадження Україною економічної діяльності в Чорному та Азовському морях і Керченській протоці, та за результатами проведеного аналізу вжити заходів щодо стабілізації соціально-економічної ситуації, активізації господарської діяльності та сприяння залученню інвестицій.

Міністерству закордонних справ України доручено оприлюднити у встановленому порядку, повідомивши Секретаріат Організації Об'єднаних Націй та Російську Федерацію, визначені координати серединної лінії в Азовському морі, Керченській протоці та Чорному морі, яка до укладення двосторонньої угоди є лінією розмежування, тобто лінією державного кордону між українськими і російськими внутрішніми водами.

Міністерству інфраструктури України з урахуванням кризової ситуації, що склалася в Азовському морі та Керченській протоці внаслідок агресивних дій Російської Федерації, її негативного впливу на соціально-економічну ситуацію в Донецькій, Запорізькій та Херсонській областях України, доручено підготувати у місячний строк плани заходів щодо розвитку спроможностей морських портів України в Азовському морі, передбачивши, зокрема, здійснення робіт із днопоглиблення, а також заходи реагування на проблеми у лоцманському обслуговуванні українських та інших суден під час їх проходу через Керченську протоку до/з морських портів України в Азовському морі.

Читайте також: Порошенко підписав закон про рівні права чоловіків і жінок в армії

Міністерству екології та природних ресурсів України разом з Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України доручено вжити заходів щодо запровадження із залученням міжнародних організацій моніторингу стану навколишнього природного середовища та додержання вимог екологічної безпеки на тимчасово окупованих територіях України, в Чорному та Азовському морях.

Рада національної безпеки та оборони має створити робочу ситуативну групу щодо захисту національних інтересів України у Чорному та Азовському морях і Керченській протоці з метою моніторингу загроз національній безпеці та підготовки відповідних пропозицій.

Секретар РНБО має у місячний строк подати на затвердження Президентові України проект Положення про робочу ситуативну групу щодо захисту національних інтересів України у Чорному та Азовському морях і Керченській протоці.

Контроль за виконанням рішення Ради національної безпеки і оборони України, введеного в дію цим Указом, Президент поклав на секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

Указ набрав чинності з дня його опублікування.

Як повідомляв Укрінформ, співробітники прикордонної служби ФСБ РФ в морі неподалік населеного пункту Весело-Вознесенка (РФ) затримали двох громадян України, які здійснювали вилов риби на маломірному плавзасобі.

Як повідомлялося, Росія упродовж останніх місяців, після завершення будівництва Керченського мосту, затримує судна, що прямують до портів Бердянська та Маріуполя. Міністр інфраструктури Володимир Омелян заявляв, що Україна проводить переговори з країнами ЄС та США про запровадження санкцій проти Росії у відповідь на блокаду Азовського моря.

У Державному департаменті США назвали дії Росії в Азовському морі спробою дестабілізувати Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-