Луценко сказав, як і коли США та Україна

Луценко сказав, як і коли США та Україна "ділитимуть" 220 мільйонів Лазаренка

Ексклюзив
Укрінформ
Екс-прем'єр Павло Лазаренко у жовтні має дати відповідь про свої умови укладення угоди зі слідством, яка дасть змогу поділити 220 млн доларів, що знаходяться під арештом. 

Про це повідомив у коментарі кореспонденту Укрінформу генпрокурор Юрій Луценко у середу.

"Громадянин Лазаренко до другої половини жовтня має дати відповідь американській владі про готовність укласти угоду зі слідством", - сказав він.

Генпрокурор зазначив, що однією з умов Лазаренка укладення угоди зі слідством є закриття відносно нього економічних кримінальних справ в Україні.

"Адвокати Лазаренка були в Генпрокуратурі. Вони цікавилися перспективою економічних справ тут. Їх перспектива очевидна. Строки давності давно минули, а, на скільки я розумію, це одна з умов Лазаренка для укладення угод з владою США про розподіл коштів, які, ймовірно, будуть конфісковані", - зазначив Луценко.

Він розповів, що українська сторона заявила про свої претензії на відшкодування суми, яка у ході слідства була доведена, що має походження з України.

"Як тільки Лазаренко скаже "так", Україна і Америка зустрінуться і приймуть рішення стосовно узгодження розподілу. Після цього нам доведеться підписати якісь документи, якими ми знімемо українські арешти. Зараз арешти на активах лежать американські і українські", - пояснив генпрокурор.

Він уточнив, що наразі під арештом перебуває близько 220 млн доларів. Після укладення угоди Лазаренка зі слідством частина цієї суми має відійти США на оплату технічних витрат, а також виплати експертам і суддям. Частина коштів відійде Україні, ще частина - іншим п'ятьом країнам, у банках яких знаходяться заморожені кошти Лазаренка.

"Це достатньо складна робота, але 75 відсотків її ми пройшли",- резюмував Луценко.

Читайте також: Справу Лазаренка у США обіцяють завершити цього року - Луценко

Як відомо, Павло Лазаренко очолював уряд України з червня 1996 по липень 1997 року. У 1998 році він став народним депутатом та очолив парламентську фракцію «Громада». Лазаренка було заарештовано в США в лютому 1999 року з панамським паспортом, він провів у в’язниці в очікуванні процесу близько чотирьох років. У червні 2003 року його випустили під заставу в розмірі 65 млн доларів, проте 1 жовтня 2008 року екс-прем’єр вирішив повернутися до американської в’язниці, заявивши, що побоюється за своє життя.

Прокуратура обвинувачувала Лазаренка у здирництві, шахрайстві, перевезенні викрадених коштів та відмиванні в 1994-1999 роках майже 280 млн доларів. Також Лазаренко фігурує в оприлюднених навесні 2016 року матеріалах про власників великих офшорів, які грунтуються на даних «Панамського архіву» – збірки документів про офшорні схеми маловідомої фірми з Панами Mossack Fonseca.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-