Справу Лазаренка у США обіцяють завершити цього року - Луценко

Справу Лазаренка у США обіцяють завершити цього року - Луценко

Укрінформ
Розслідування справи екс-прем'єра України Павла Лазаренка буде завершене в США у поточному році, заявив генпрокурор Юрій Луценко під час свого виступу на Щорічному міжнародному форумі "Ялтинська європейська стратегія".

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, генпрокурору поставили запитання із залу, чи не варто йому поїхати повчитися досвіду в американців.

"Хочу задати зустрічне запитання: мені поїхати повчитися по справі Лазаренко? Скільки років ця справа розслідується у Сполучених Штатах? Мені кажуть, що в цьому році вона дійде до логічного завершення, і Україна нарешті отримає 170 млн доларів, які були звідси вкрадені. Я обов'язково за цим поїду в США, уже маю запрошення", - сказав Луценко.

На думку генпрокурора, у США є чому повчитися у питанні боротьби з корупцією. Передусім ефективним законам, які дають змогу притягувати до відповідальності високопосадовців за несплату податків.

Читайте також: Луценко вважає, що справу Кернеса закрили через гроші й політиків

Крім того, Луценко зазначив, що під час візиту в США планує обговорити з американськими колегами можливість повернення до України 6 млрд грн, які "мафія Януковича" могла там сховати.

"У мене є про що поговорити з американськими партнерами, але не з позиції маленького піонера, якого викликають до вчителя. Ми партнери і працюємо разом на спільний результат, тому що корупція в Україні не відмежована від інших, це глобальний виклик для всіх країн", - резюмував Луценко.

Як відомо, Павло Лазаренко очолював уряд України з червня 1996 по липень 1997 року. У 1998 році він став народним депутатом та очолив парламентську фракцію «Громада». Лазаренка було заарештовано в США в лютому 1999 року з панамським паспортом, він провів у в’язниці в очікуванні процесу близько чотирьох років. У червні 2003 року його випустили під заставу в розмірі 65 млн доларів, проте 1 жовтня 2008 року екс-прем’єр вирішив повернутися до американської в’язниці, заявивши, що побоюється за своє життя.

Прокуратура обвинувачувала Лазаренка у здирництві, шахрайстві, перевезенні викрадених коштів та відмиванні в 1994-1999 роках майже 280 млн доларів. Також Лазаренко фігурує в оприлюднених навесні 2016 року матеріалах про власників великих офшорів, які грунтуються на даних «Панамського архіву» – збірки документів про офшорні схеми маловідомої фірми з Панами Mossack Fonseca.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-