Луценко розповів на комітеті ВР про земельні махінації Вілкула

Луценко розповів на комітеті ВР про земельні махінації Вілкула

Укрінформ
Генпрокурор Юрій Луценко представив подання на притягнення до кримінальної відповідальності члена фракції "Опозиційний блок" Олександра Вілкула під час засідання регламентного комітету ВР.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Луценко розповів, що прокуратура Дніпропетровської області розслідує кримінальну справу за фактом причетності Вілкула на посаді голови Дніпропетровської держадміністрації у 2011 році до незаконної передачі земельних ділянок.

Зокрема, слідство зібрало докази, що Вілкул сприяв протиправній передачі в оренду ПАТ "Орджонікідзевський гірничо-збагачувальний комбінат" земельних ділянок, які були колективною власністю колгоспу-комбінату "Катеринівське" Нікопольського району Дніпропетровської області та КСП ім.Горького Нікопольського району.

"Реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на надання в оренду ПАТ "Орджонікідзевський гірничо-збагачувальний комбінат" земельних ділянок, достовірно знаючи, що розпорядження землями, які належать на праві приватної або колективної власності, не належать до повноважень обласних держадміністрацій, 30 вересня 2011 року Вілкул, діючи умисно в порушення вимог законодавства, видав декілька розпоряджень. Одним із них він передав 15 га нібито із земель запасу, а насправді - із земель колективної власності, наступним наказом він передав ділянки 1,8 га із земель запасу, іще одним розпорядженням - 1,15 гектарів", - зазначив генпрокурор.

У результаті рішення Вілкула, стверджує генпрокурор, наразі 2/3 вказаних земель не підлягають сільськогосподарському призначенню, оскільки на них зруйнований родючий шар. Слідство вважає, що своїми рішеннями Вілкул завдав збитків державі на 486 тис. грн.

Крім того, Вілкулу інкримінується лобіювання інтересів ТОВ "Артленд" на посаді голови Дніпропетровської ОДА.

Луценко зазначив, що вказана фірма з 2008 року володіла 23 земельними ділянками площею 45,4 га на території Підгороднянської міської ради Дніпропетровського району. Цільовим призначенням цієї землі було ведення сільського господарства (рілля). У 2011 році ТОВ "Артленд" звернулося до Вілкула з проханням змінити цільове призначення цієї землі на непов'язану із веденням сільського господарства.

"Реалізуючи злочинний умисел, приблизно в липні 2011 року Вілкул надав усну вказівку голові Дніпропетровської районної державної адміністрації Кобиляцькому прийняти на особистому прийомі представників ТОВ "Артленд" та вирішити питання щодо земельної ділянки. Кобиляцький, не будучи обізнаним про протиправний замисел Вілкула, здійснив особистий прийом представників фірми, у результаті чого 29 серпня 2011 року до Дніпропетровської райадміністрації надійшла заява від цього товариства з питань затвердження технічної документації і про зміну цільового призначення", - йшлося у поданні Генпрокуратури.

У свою чергу Кобиляцький відмовився виносити відповідні розпорядження без наявності технічної документації із землеустрою. Як з'ясувало слідство, Вілкул дав Кобиляцькому вказівку винести відповідне розпорядження, запевнивши, що документація із землеустрою відповідає вимогам законодавства.

Після того, як Кобиляцький підписав розпорядження, Вілкул також дав вказівку першому заступнику голови Дніпропетровської районної держадміністрації Роману Пруденку погодити ці розпорядження голови Дніпропетровської РДА.

"Пруденко теж відмовився від погодження. В результаті його підпис узагалі зник із графи погодження розпоряджень голови Дніпропетровської РДА №216-р та № 217- р від 8 вересня 2011 року, якими незаконно змінено вид угідь земельних ділянок. Без погодження, підпис керівника Держгеокадастру Дніпропетровської області також був підроблений", - зачитав генпрокурор.

Читайте також: Регламентний комітет взявся за подання на Вілкула

На думку слідства, махінації із землею відбувалися задля зменшення розміру компенсації державі. Розрахунок компенсації за вилучення ріллі має вищу ціну порівняно з компенсацією за вилучення пасовиськ.

"Є експертні висновки про те, що якби вилучалася рілля, сума, яку мала б заплатити фірма, становила б 8 млн 172 тис. грн, а фактично після примусу райдержадміністрації і особистого підписання Вілкулом свого розпорядження вони сплатили 3 млн 32 тис грн. За висновком Київського науково-дослідного інституту судових експертиз різниця в зв'язку з розпорядженням Вілкула, яку недоотримала в порядку компенсації держава, склала 5 млн 139 тис. грн. По курсу на той момент це становило близько 1 мільйона доларів", - заявив Луценко.

Слідство інкримінує Вілкулу умисне зловживання службовим становищем в інтересах третіх осіб, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам (ч.2 ст. 364 ККУ). У цьому зв'язку генпрокурор звернувся до Комітету з клопотанням про зняття депутатської недоторканності з народного депутата Вілкула для завершення досудового слідства, пред'явлення підозри і направлення справи до суду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-