У четвер Рада може взятися за

У четвер Рада може взятися за "мовний" закон

Укрінформ
Верховна Рада України планує у четвер розглянути чотири законопроекти про мову та вибрати один із них задля прийняття у першому читанні.

Про це заявив Голова Верховної Ради Андрій Парубій на засіданні Погоджувальної ради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У четвер пропонується, на моє переконання, ключове питання цього тижня, з яким неодноразово на Погоджувальній раді до мене зверталися фракції як коаліції, так і опозиції, - це проект закону про мови в Україні. Цих законів є чотири, які пройшли комітет, і я буду пропонувати, щоб ми розглядали закон про мову в Україні за повною процедурою, щоб усі доповідачі всіх чотирьох законів мали можливість виступити, щоб ми змогли їх обговорити і у ході обговорення змогли вибрати один із них, який зможемо прийняти в першому читанні", - сказав Парубій.

При цьому спікер переконаний, що закон про українську державну мову "є викликом, який стоїть перед українським парламентом і на який треба дати відповідь, і тому що зараз у цій сфері є вакуум після того, як Конституційний суд відмінив закон Колесніченка-Ківалова".

"Для багатьох з нас це має стати питанням честі, щоб ми змогли прийняти сучасний європейський закон про державну мову",- додав Парубій.

Читайте також: Замість закону Колесніченка-Ківалова: спікер ВР закликає “заповнити вакуум”

Як повідомлялося, на четвер у Верховній Раді заплановано розгляд 4 альтернативних законопроектів про мови (№№5556, 5669, 5670 та 5670-д).

Конституційний суд України 28 лютого 2018 року визнав неконституційним закон "Про основи державної мовної політики" від 3 липня 2012 року (так званий закон Колесніченка-Ківалова) через порушення народними депутатами процедури його ухвалення. Закон, зокрема, передбачав можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність національних меншин перевищує 10 відсотків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-