Рада призначила 14 нових членів ЦВК

Рада призначила 14 нових членів ЦВК

Оновлено
Укрінформ
Верховна Рада призначила 14 нових членів Центральної виборчої комісії.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Членами Центрвиборчкому стали Алла Басалаєва (кандидатура групи “Відродження”), Наталія Бернацька (“Народний Фронт”), Михайло Вербенський (БПП), Андрій Євстігнєєв (“Батьківщина”), Ірина Єфремова (“Народний Фронт”), Ольга Желтова (БПП), Олег Конопольський (БПП), Світлана Кустова (БПП), Ольга Лотюк (БПП), Віталій Плукар (БПП), Євген Радченко (“Самопоміч”), Тетяна Сліпочук (“Воля народу”), Леонтій Шипілов (“Народний Фронт”) і Тетяна Юзькова (“Радикальна партія”).

Читайте також: Рада звільнила 13 із 15 членів ЦВК

Щодо кожного з них депутати голосували окремо. Зокрема, кандидатуру Басалаєвої підтримали 280 народних депутатів при мінімально необхідних 226, Бернацької - 307 депутатів, Вербенського - 286 депутатів, Євстігнєєва - 309 депутатів, Єфремової - 307 депутатів. За Желтову проголосували 305 депутатів, за Конопольського - 288, за Кустову - 306, за Лотюк - 296, за Плукаря - 302, за Радченка - 289, за Сліпочук - 317, за Шипілова - 308 депутатів, за Юзькову - 307 парламентаріїв.

За словами представника Президента у Верховній Раді Ірини Луценко, головним принципом, яким керувався глава держави під час консультацій щодо кандидатів на посади членів ЦВК, було повне оновлення комісії.

"Тому серед запропонованих кандидатур немає тих, хто працював у попередньому скликанні Центрвиборчкому. Це відповідь Президента на вимогу суспільства", - сказала Луценко, уточнивши, що всі нові члени є професійними правниками.

Таким чином, парламент заповнив усі вакантні місця після звільнення тих членів Центральної виборчої комісії, термін повноважень яких завершився.

Таким чином, до складу Центрвиборчкому ввійшли кандидати від усіх парламентських фракцій, окрім "Опозиційного блоку".

З огляду на ухвалений закон щодо розширення складу ЦВК з 15 до 17-и членів, вакантним залишається одне місце.

Як відомо, Верховна Рада призначає та звільняє членів ЦВК за поданням Президента.

Раніше 20 вересня парламент звільнив 13 членів ЦВК, термін повноважень яких завершився. Водночас свої посади зберегли двоє членів комісії, строк повноважень яких закінчується у 2021 році.

Читайте також: Порошенко підписав закон про збільшення чисельності членів ЦВК

18 вересня Рада ухвалила внесений Головою ВР Андрієм Парубієм закон "Про внесення зміни до статті 6 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" і збільшила кількісний склад ЦВК з 15 до 17 осіб. 19 вересня Парубій підписав цей закон і направив його на підпис Президенту. Того ж дня закон підписав і глава держави.

Водночас народні депутати з фракції "Опозиційний блок" заявили про намір оскаржити в Конституційному Суді закон про збільшення кількості членів ЦВК.

Президент Петро Порошенко 23 січня підписав подання на призначення нових членів Центральної виборчої комісії, у списку – 14 кандидатів. У цьому списку глава держави врахував кандидата від "Батьківщини" Андрія Євстігнєєва. Водночас питання щодо кандидатури від "Опозиційного блоку" (фракція пропонувала включити до списку юристів Сергія Румпу і Григорія Москаленка) Президент вирішив узгодити додатково.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-