Суд визнав незаконними дії НАБУ та ГПУ щодо Розенблата

Суд визнав незаконними дії НАБУ та ГПУ щодо Розенблата

Укрінформ
Окружний адмінсуд Києва задовольнив позов народного депутата Борислава Розенблата до НАБУ та ГПУ про визнання протиправними їхніх дій під час проведення оперативно-розшукових заходів щодо нардепа.

Про це повідомляє прес-служба Окружного адміністративного суду міста Києва.

"20 вересня 2018 року Окружний адміністративний суд міста Києва завершив розгляд справи за позовом Борислава Розенблата до Національного антикорупційного бюро України та Генеральної прокуратури України про визнання протиправними дій відповідачів щодо здійснення оперативно-розшукових заходів, що порушують гарантії депутатської недоторканності позивача", - йдеться у повідомленні.

Як зазначили в прес-службі суду, розгляд справи в Окружному адміністративному суді міста Києва тривав майже рік. 

"Судом було встановлено, що відповідачами безпідставно вчинялись дії щодо здійснення кримінального переслідування Борислава Розенблата поза межами відповідного кримінального провадження та без дотримання законодавчих вимог щодо необхідності забезпечення депутатської недоторканності, тобто без отримання згоди Верховної Ради України на притягнення позивача до кримінальної відповідальності, що, крім іншого, призвело до протиправного втручання в особисте і сімейне життя Розенблата", - зазначається також у повідомленні.

Повідомляється також, що суд задовольнив позов Розенблата, визнавши протиправними дії відповідачів та зобов’язавши їх дотримуватися вимог чинного законодавства щодо дотримання гарантій депутатської недоторканності. 

У суді додали, що надані та досліджені судом докази містять інформацію, яка охороняється Законом України "Про державну таємницю", що "не дозволяє суду публікувати мотивувальну частину судового рішення". 

Водночас сам Розенблат оприлюднив у своєму Facebook вступну та резолютивну частини судового рішення. 

"Сьогодні я отримав позитивне рішення Окружного адмінсуду м. Києва, де визнано всі дії працівників НАБУ проти мене незаконними. Я розумію, що це рішення неостаточне в моїй боротьбі за своє ім'я та свою честь, але це дуже важливий крок на шляху до моєї перемоги", - зазначив він.

Читайте також: НАБУ викликає Полякова і Розенблата — готові обвинувальні акти

Як повідомляв Укрінформ, у січні 2018 року до Окружного адміністративного суду Києва надійшов позов Розенблата, який просив суд визнати протиправними дії директора НАБУ щодо залучення до оперативно-розшукової діяльності на території України працівників ФБР без попереднього укладення міжнародного договору. Суд не задовольнив позов.

Розенблат є фігурантом так званої "бурштинової справи". У його діях силовики вбачають ознаки зловживання впливом і хабарництва на загальну суму 280 тисяч доларів. Розенблата підозрюють в отриманні неправомірної вигоди за внесення до парламенту законопроектів і вчинення інших дій, пов’язаних із видобутком бурштину, в інтересах компанії-нерезидента.

На засіданні регламентного комітету Верховної Ради правоохоронці продемонстрували зняте прихованою камерою відео, яке, за словами слідчих, свідчить про корупційні дії Розeнблата у сфері видобування бурштину.

За даними прокуратури, на майже годинному відео фігурує Розeнблат і агент правоохоронців "Катерина", які проводили зустрічі в ресторанах упродовж півроку. Люди, які фігурують на відео, домовлялися про хабарі різних розмірів у справах щодо нелегального видобутку бурштину.

Сам Розенблат назвав це відео "художнім фільмом" і заявив, що не знає, "хто ці актори, хто озвучує й хто робив монтаж".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-