Вибори Президента: 36% українців ще можуть змінити свого

Вибори Президента: 36% українців ще можуть змінити свого "фаворита"

Опитування
Укрінформ
Переважна більшість українців готові піти на вибори Президента, якби вони відбулися найближчим часом.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного Центром "Соціальний моніторинг" та Українським інститутом соціальних досліджень ім.О.Яременка спільно з Інститутом аналізу та прогнозування за підтримки Київського прес-клубу, оприлюднені на прес-конференції в Укрінформі.

"На запитання "чи брали б ви участь у голосуванні на виборах Президента України, якби вони проходили найближчої неділі?", "так" і "безумовно так" відповіли 77% громадян - відповідно 35% і 42%. Ми бачимо, що це досить високий рівень готовності брати участь у виборах, при тому що тих, хто не підуть безумовно 11%, і тих, хто вагається, але більше схильні не йти, - 7%, тобто, у сумі не йтимуть на вибори на понад 18% громадян", - повідомив директор Інституту аналізу та прогнозування Юрій Лісничий.

За його словами, старші за віком респонденти висловили більшу готовність голосувати. Якщо ж говорити про регіональну диференціацію, то виборці Заходу та Центру були б активнішими.

Як зазначив керівник аналітичної групи "Соціопрогноз" Київського прес-клубу Михайло Пересунько, близько 60% учасників опитування вважають свій вибір більш-менш сформованим. "При цьому лише 25% вказали, що їх вибір є остаточним, а 36% повідомили, що вони зараз віддають перевагу конкретному кандидату, але ще можуть змінити свою думку. Ще 21% заявили, що їхній вибір не остаточний і все може змінитися, а 18% опитаних завагалися із відповіддю на це запитання", - сказав він.

Пересунько наголосив, що більш упевнені у своєму виборі у цей період респонденти віком від 65 років. На Заході України визначену позицію мають 38%, у Центрі — 41%, на Півночі - 33%, на Сході — 37%, на Донбасі - 18%, на Півдні - 32%, у Києві - 34%.

"Ми також запитали у респондентів про їхню готовність узяти участь у голосуванні на виборах до Верховної Ради України і бачимо, що показник електоральної активності також є достатньо високий: 75% упевнені, що візьмуть участь у голосуванні, і лише 19% сказали, що "ні" або "скоріше, не підуть" на ці вибори. Показник електоральної активності дещо вищий серед людей старшого віку, але не набагато. Серед молоді він становить 67%, а серед людей віком 60+ - цей показник є 80%", - сказав він.

У респондентів також цікавилися їхньою позицією щодо необхідності розширення повноважень Президента України. "Так от 14% опитаних загалом вважають, що повноваження Президента потрібно збільшити і відповідні зміни внести до Конституції, а 46%, тобто майже половина опитаних, вважають, що ситуацію треба залишити без змін, бо Президент має достатньо повноважень. Ще 29% вважають за потрібне обмежити повноваження глави держави, 11% - вагалися з відповіддю", - додав представник Київського прес-клубу.

Читайте також: Президентський рейтинг: у другому турі українці бачать Порошенка і Тимошенко

За словами директора з розвитку УІСД імені Яременка Володимира Барабаша, тих, хто підтримує або скоріше підтримує закріплення у Конституції прагнення України стати повноправним членом ЄС, - понад 57% . "Тих респондентів, які відповіли, що скоріше не підтримують або повністю не підтримують — близько 35%", - сказав він.

Водночас до ініціативи закріпити в Основному законі прагнення вступити у військово-політичний блок НАТО ставлення неоднозначне. "Повністю підтримують і скоріше підтримують більш як 45%, і скоріше не підтримають або повністю не підтримають 44,6%. Варто звернути увагу на те, що повністю не підтримують цю ідею 28%. Це підштовхує до думки про те, що над цією темою нашим урядовцям потрібно дуже-дуже серйозно працювати із населенням", - зауважив Барабаш.

Директор центру "Соціальний моніторинг" Дмитро Дмитрук поінформував, що опитування проводилося з 7 по 18 вересня 2018 року в усіх областях України (за винятком тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей, АР Крим). Всього опитано 2007 респондентів віком від 18 років методом індивідуального інтерв'ю за місцем проживання респондента "віч-на-віч". Похибка становить 1,34-2,24%.

Фото: Сергій Аніщенко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-