Треба грати за правилами, а не з правилами - Порошенко прокоментував ідею Тимошенко

Треба грати за правилами, а не з правилами - Порошенко прокоментував ідею Тимошенко

Укрінформ
Президент Петро Порошенко виступає проти конституційних змін у політичній системі України напередодні виборів і заявив, що минулого року відхилив подібні численні пропозиції.

Про це він розповів, виступаючи у Верховній Раді зі щорічним посланням про внутрішнє і зовнішнє становище України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Минулого року я відхилив численні пропозиції щодо конституційних змін у політичній системі. Вважаю, що перед виборами такі маневри не відповідають європейській політичній культурі, яка вчить нас грати за правилами, а не з правилами", - сказав Президент.

Водночас він зауважив, що з інтересом стежить за суспільною дискусією щодо подібних пропозицій. При цьому Порошенко запевнив, що вважає категорично неприйнятними ті пропозиції, які, за його словами, просувають "явно недемократичні моделі".

"Хтось відверто адвокатує "освічений авторитаризм", а хтось камуфлює його в "парламентаризм канцлерського типу". Тільки якщо вчитатися у зміст, а не в заголовок, там у канцлера повноважень більше, ніж у кайзера, а в "рейхстагу", по суті, створюється однопартійна система. Режим одноосібної влади ні до чого доброго Україну на привів, і це урок, який треба запам’ятати всім", - підкреслив глава держави.

У цьому контексті він наголосив, що європейська стратегія диктує Україні алгоритм розвитку політичної системи як парламентсько-президентської представницької демократії, коли в країні потрібен президент і верховний головнокомандувач для організації ефективного захисту країни.

Читайте також: Президент підтримує ухвалення закону про реєстрацію агентів впливу РФ

Як повідомлялося, 24 серпня голова партії ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко під час презентації концепції нової Конституції України заявила, що парламентська форма правління із канцлером на чолі уряду є найкращою формою для України. 

Зі свого боку, екс-міністр оборони, лідер партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко в інтерв'ю "РБК-Україна" заявив що в ситуації, що склалася в Україні, необхідно встановити режим "освіченого авторитаризму". За його словами, історія показує, що з глибокої кризи в стійкий режим, з твердою економікою і твердою демократією, можна вийти лише шляхом авторитарного управління.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-