Верховний суд відмовився

Верховний суд відмовився "повертати" Савченко недоторканність

Укрінформ
Верховний суд відмовив захисту народного депутата Надії Савченко у скасуванні постанов парламенту про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, на затримання та обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Відповідне рішення колегія суддів Касаційного адміністративного суду ухвалила 11 вересня. 

"У задоволенні позову... до Верховної Ради України про визнання протиправною бездіяльності, визнання протиправними та скасування рішень - відмовити повністю", - йдеться у резолютивній частині рішення, ухваленого за позовом Савченко та її захисту.

Зазначається, що дане рішення може бути оскаржене до Великої палати Верховного суду.

У позові захист апелював до того, що генпрокурор під час доповіді на засіданні Комітету з питань регламенту та організації роботи парламенту щодо внесених ним подань відносно Савченко не пояснив, якого саме подання з трьох стосується наведена ним інформація і яку процесуальну дію вона обгрунтовує - притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Також адвокат посилався на те, що генпрокурор не навів жодних посилань на конкретні факти і докази, що підтверджують вчинення Савченко інкримінованого їй кримінального правопорушення. Як наслідок, вказував адвокат, Комітет не здійснив жодної перевірки обгрунтованості обставин, викладених у поданнях, не перевірив надані на підтвердження цих обставин докази.

Крім того, за словами адвоката, розгляд питання стосовно Савчено було розпочато на пленарному засіданні з інформації головуючого стосовно наявності подань ГПУ та відповідного висновку Комітету, проте, в порушення регламенту, головуючий на засіданні зміст трьох подань не оголошував.

Захист Савченка вказував, що доповідь генпрокурора на засіданні Верховної Ради містила лише загальну інформацію щодо можливої причетності депутата до вчинення інкримінованого їй злочину, яка “базувалась виключно на його припущеннях, оскільки жодного належного та допустимого доказу з цього приводу надано не було”. Адвокат наполягав, що відео- і аудіо- записи, які генпрокурор надав для перегляду на пленарному засіданні ВР, не можуть вважатися належними та допустимими доказами для обгрунтування внесених подань, оскільки вони були здобуті внаслідок проведення негласних слідчих дій відносно іншої особи, а не відносно Савченко.

В свою чергу у Верховній Раді відповіли, що неоголошення головуючим на пленарному засіданні парламенту повного тексту подань та тексту висновків Комітету щодо цих подань не може розцінюватись як порушення, оскільки це взагалі не вплинуло на права та інтереси Савченко

У ВР вважають, що подання "підтверджується конкретними фактами, отриманими в результаті досудового розслідування доказами".

"Ні Комітет, ні ВРУ не діє як орган досудового розслідування чи суд, щоб остаточно встановлювати і перевіряти достатність, законність, обгрунтованість одержаних доказів", – наголошував представник парламенту.

Заслухавши аргументи сторін, Верховний суд вирішив, що дозволи парламенту стосовно Савченко "прийняті на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України, обгрунтовано, пропорційно та з дотриманням права особи на участь у процесі прийняття рішення".

Читайте також: Справу "Савченко-Рубана" передадуть до суду в жовтні - Матіос

Як повідомлялося, Верховна Рада 22 березня дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Савченко.

Їй інкримінують вчинення дій з метою насильницького повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, посягання на життя державного чи громадського діяча, підготовку до терористичного акту, сприяння терористичній організації та незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами і вибуховими речовинами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-