Парубій анонсував день розгляду змін до Конституції у Раді

Парубій анонсував день розгляду змін до Конституції у Раді

Укрінформ
Верховна Рада планує у четвер, 20 вересня, розглянути питання направлення до Конституційного суду законопроекту № 9037 щодо стратегічного курсу України на членство в ЄС та НАТО.

А також проекти щодо скасування депутатської недоторканності та про зміни в Конституцію щодо перейменування Кіровоградської і Дніпропетровської областей.

Про це на засіданні Погоджувальної ради сказав Голова Верховної Ради Андрій Парубій, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Нам це дасть змогу зробити день змін до Конституції і всі ці напрацювання, які протягом всіх цих місяців, а інколи й більше року, напрацьовувались, щоб ми змогли цього дня пройти», - зазначив він.

За словами Парубія, за результатами консультацій із фракціями більшість висловила згоду з необхідністю закріпити у Конституції прагнення України набути повноправного членства в НАТО та ЄС.

Як сказав спікер, у четвер, 20 вересня, у депутатів буде можливість направити на висновок до КС відповідний законопроект № 9037.

Окрім того, він нагадав, що до парламенту надійшли висновки з КС щодо законопроектів, якими пропонується скасувати депутатську недоторканність.

«Комітет (з правової політики - ред.) дав постанову, в якій він визначив порядок розгляду цих подань після Конституційного суду. Я вважаю, що ми можемо у четвер розглянути і дане питання змін до Конституції, прийняття постанови профільного комітету», - зазначив Парубій.

Також він додав, що парламенту слід завершити процес декомунізації і внести зміни до Конституції в частині перейменування Кіровоградської і Дніпропетровської областей.

Він нагадав, що з цього питання в парламенті прийняли необхідні рішення і потрібне остаточне рішення Ради щодо перейменування цих областей.

Читайте також: Парубій сказав, коли Президент звернеться до Ради зі щорічним посланням

Парламентська фракція «Блок Петра Порошенка» закликає депутатів цього тижня підтримати президентський законопроект щодо внесення змін до Конституції, пов'язаних із закріпленням курсу України на вступ до ЄС і НАТО, заявив на Погоджувальній раді голова фракції Артур Герасимов.

«Пріоритетом для парламенту на цей пленарний тиждень мають стати зміни до Конституції  України, запропоновані Петром Порошенком, щодо членства нашої держави у ЄС та НАТО. Сподіваємося, що президентський законопроект з цими змінами підтримають більш ніж 300 народних депутатів вже цього четверга... Тож усі як один маємо проголосувати за цей визначальний для держави крок», - сказав Герасимов.

Водночас він наголосив, що представники ЄС і НАТО вже заявили про підтримку запропонованої Президентом України ініціативи щодо змін у Конституції, але головне, що її підтримує український народ.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада має намір 20 вересня розглянути в першому читанні зміни до Конституції щодо прагнення України вступити до Європейського Союзу та НАТО. У першому читанні необхідна буде підтримка простої більшості народних депутатів - мінімум 226 голосів, а далі - конституційної більшості в 300 голосів.

Президент Петро Порошенко 3 вересня зареєстрував у Верховній Раді проект закону № 9037 про зміни до Конституції щодо стратегічного курсу на набуття повноправного членства України в ЄС та НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-