Склад ЦВК має бути оновлений - Черненко

Склад ЦВК має бути оновлений - Черненко

Децентралізація
Укрінформ
Питання про оновлення складу Центральної виборчої комісії мало бути розглянуто раніше і не залежить від ситуації з блокуванням виборів в об'єднаних територіальних громадах (ОТГ).

Про це в коментарі Укрінформу сказав народний депутат, член Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Олександр Черненко.

"Ротація складу ЦВК мала б відбутися безвідносно до цієї ситуації з останнім рішенням (прийняттям постанови ЦВК, якою фактично блокується проведення виборів в ОТГ - ред.). Ми це мали давно зробити, і це рішення ЦВК не стільки дало правові підстави, скільки зайвий раз показало, що цей орган час міняти. Але як це буде - залежить від парламенту. Ми (фракція БПП - ред.) готові підтримати подання Президента, і готові були це зробити ще перед літніми канікулами. Зараз тривають консультації з іншими фракціями. 20 вересня ми маємо повернутися до цього питання", - сказав Черненко.

Він також підкреслив, що правовий комітет обговорить звернення ЦВК і вирішить, чи буде надавати якесь роз'яснення, оскільки питання, яке порушується в зверненні Центрвиборчкому, - не належить до компентеції парламентського комітету. 

Як повідомляв Укрінформ, 9 серпня Центральна виборча комісія призупинила призначення виборів в ОТГ, доки Комітет Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя не надасть роз'яснень стосовно законодавства про референдуми, можливості призначення Центрвиборчкомом перших і додаткових місцевих виборів без проведення місцевого референдуму щодо підтримки добровільного об'єднання територіальних громад, добровільного приєднання до об'єднаної територіальної громади.

Читайте також: Громади, які не об'єднуються, можуть розвивати міжмуніціпальне співробітництво

Вибори мали бути призначені на жовтень. Водночас очікується, що вони ще можуть відбутися у листопаді чи грудні. В той же час 5 вересня парламентський Комітет з питань правової політики та правосуддя планував надати роз'яснення ЦВК щодо виборів в об'єднаних громадах, однак засідання комітету не відбулося через відсутність кворуму.

Упродовж останніх чотирьох років в Україні в межах децентралізації створено вже 705 об'єднаних громад, 665 з яких перейшли на прямі міжбюджетні відносини. Наразі у 127 ОТГ чекають на призначення дати проведення перших виборів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-