Томос і Православна Помісна Церква буде раніше, ніж будь-хто очікує — Порошенко

Томос і Православна Помісна Церква буде раніше, ніж будь-хто очікує — Порошенко

Укрінформ
Президент Петро Порошенко наголосив, що в Україні відновлюється через 300 років Українська Помісна Православна Церква, бо це є одним з основних атрибутів незалежної держави.

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

«Я молю Бога і сподіваюся на Божу ласку, що ще одним фактором єднання країни буде Єдина Помісна Православна Українська Церква, Томос, на які ми дуже чекаємо від Вселенського Патріарха», - сказав Президент в ефірі житомирського телеканалу «СК1», відповідаючи на питання щодо спроб агресора розхитати єдність українців.

На уточнююче питання, коли Церква отримає томос він зазначив: «Я докладав і докладаю величезну кількість зусиль. Ще півроку тому ніхто не вірив, що ми за такий короткій термін наблизимося до Томосу так близько. Україна повертається до своєї Матері-Церкви - Вселенського Константинопольського Патріархату».

Президент додав: «Ми не перетворюємо жодну з церков на Українську Помісну. Ми створюємо, а точніше відновлюємо через 300 років Українську Помісну Православну Церкву, бо це є одним з основних атрибутів незалежної держави», - зазначив Порошенко. Він зауважив, що це повністю відповідає православним канонам.

Читайте також: Кремль підключив потужні важелі, аби Україна не отримала автокефалії - Єлісєєв

«Якщо ми будемо молитися і боротися, то Томос і Єдина Православна Помісна Церква в Україні буде раніше, ніж будь-хто очікує», - наголосив глава держави.

При цьому він підкреслив: «Як і у випадку з НАТО та Європейським Союзом ми не будемо питати дозволу ні у Путіна, ні у Кирила як нам молитися, в які храми ходити, куди нам рухатися і як нам жити».

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко 17 квітня заявив, що підготував звернення до Вселенського патріарха з проханням видати Томос про автокефалію православної церкви в Україні.

19 квітня Верховна Рада підтримала це звернення.

Пізніше Порошенко заявив, що Вселенський патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії Українській православній церкві.

2 вересня на Архієрейському соборі в Стамбулі єпископи прийняли рішення, що Вселенський патріархат може надавати автокефалію без яких-небудь погоджень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-