Кремль підключив потужні важелі, аби Україна не отримала автокефалії - Єлісєєв

Кремль підключив потужні важелі, аби Україна не отримала автокефалії - Єлісєєв

Укрінформ
Росія залучила потужні важелі тиску, у тому числі й фінансові, на церковні інституції, щоб запобігти наданню Українській православній церкві Томосу про автокефалію.

Про це повідомив заступник глави Адміністрації Президента Костянтин Єлісєєв в інтерв’ю BBC News Україна.

“Для Кремля це питання (надання Україні Томосу - ред.) життя і смерті самої ідеології так званого “Русского мира”. Тому сьогодні включилися досить потужні, в тому числі фінансові, важелі тиску і впливу російської сторони на церковні інстанції”, - зазначив він.

За його словами, українська сторона розуміє, що чим далі у даті відкладається це рішення, тим більше шансів у РФ протидіяти процесу.

Водночас Єлісєєв запевнив, що за підсумками контактів Президента та останнього візиту делегації Вселенського патріарха до України є розуміння того, що рішення про надання Томосу є незворотнім, інше питання - коли це станеться. У цьому контексті він наголосив, що треба спокійно, зважено і в повній суспільно-політичній єдності працювати на прискорення строків отримання Томосу.

Читайте також: Лише Вселенський патріархат встановлює канонічний порядок — Варфоломій

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко 17 квітня заявив, що підготував звернення до Вселенського патріарха з проханням надати Томос про автокефалію православної церкви в Україні.

19 квітня Верховна Рада підтримала це звернення.

Пізніше Порошенко заявив, що Вселенський патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії Української православної церкви.

2 вересня на Архієрейському соборі в Стамбулі єпископи ухвалили рішення, що Вселенський патріархат може надавати автокефалію без будь-яких погоджень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-