Відмова від

Відмова від "дружби з РФ" не зашкодить українцям у Росії — АП

Укрінформ
Відмова України від пролонгації договору про дружбу з Російською Федерацією не створить підстав для порушення прав українців на території Росії.

Про це сказав заступник глави Адміністрації Президента Костянтин Єлісєєв в інтерв’ю BBC News Україна.

"Непродовження дії цього документа не створює жодних підстав для порушення прав та інтересів громадян України, які перебувають на території Росії", - сказав він.

Також, за його словами, це не підриває легітимності міжнародно визнаних кордонів України та не скасовує різні механізми, у тому числі дипломатичні, які потрібні для врегулювання ситуації на Донбасі.

Крім того, Єлісєєв заявив, що у договорі є стаття, де завуальовано написано, що Україна не може бути членом НАТО, тому припиняючи дію документа, буде усунуто і цю перешкоду на шляху до Альянсу.

Водночас заступник глави АП пояснив, що Україна не розриватиме вказаний договір про дружбу з РФ, а саме повідомить про відмову у його пролонгації.

"Він (договір - ред.) укладається терміном на десять років і автоматично продовжується на наступний десятирічний період, якщо жодна зі сторін не заявить про своє бажання припинити його дію. Це треба зробити через письмове повідомлення не менш ніж за шість місяців до закінчення десятирічного періоду", - підкреслив він.

Єлісєєв зауважив, що оскільки термін договору завершується 31 березня 2019 року, то 30 вересня 2018 року є крайньою датою, до настання якої Україна має повідомити російську сторону про рішення не продовжувати його дію.

"В іншому випадку це буде мовчазна згода на автоматичне продовження дії договору на наступні десять років", - додав він.

Також Єлісєєв запевнив, що рішення про непродовження дії договору не має жодного стосунку до виборчої кампанії, а "об’єктивно зумовлено положеннями договору" і є логічним продовженням процесу, започаткованого законом про реінтеграцію, де Росія була визнана країною-агресором.

Читайте також: Порошенко до 30 вересня направить Москві документи про припинення "дружби з РФ"

Як повідомлялося, договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією було підписано 31 травня 1997 року в Києві. Згідно з умовами договору, сторони зобов’язувалися, зокрема "поважати територіальну цілісність та суверенітет” одна одної та "підтверджували непорушність існуючих між ними кордонів".

У квітні цього року Президент Петро Порошенко заявив, що запропонує Верховній Раді припинити дію окремих положень договору про дружбу з Росією, яка вже чотири роки здійснює військову агресію проти України.

28 серпня Президент оголосив, що очікує від МЗС необхідний пакет документів для початку реалізації процесу припинення договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-