РФ має пояснити

РФ має пояснити "слідчі дії" у Донецьку щодо вбивства Захарченка - Геращенко

Укрінформ
Україна не надавала дозвіл Росії на проведення слідчих дій у зв’язку зі вбивством ватажка "ДНР" Олександра Захарченка.

Про це заявила у Facebook представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи, перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

"Українська сторона поставила вимогу РФ негайно надати повну інформацію відносно фактів і заяв, що з’явилися в ЗМІ, що російська сторона направила на окупований Донбас якихось слідчих - розслідувати вбивство ватажка бойовиків. По-перше, це грубе порушення українського законодавства, на нашій суверенній території слідчі дії можуть вести тільки українські слідчі органи, або ж - з дозволу відповідних структур, а ми росіянам таких дозволів не давали. По-друге, це й порушення Кримінального кодексу самої РФ, який передбачає, що слідчі органи можуть працювати тільки на території федерації", - заявила вона.

На переконання Геращенко, такі дії з боку РФ, це, фактично, "визнання окупації РФ Донбасу, якщо там вже шастають не лише військові, фсбшники, потіряшки, але й слідчі".

Коментуючи засідання підгрупи у Мінську у середу, вона наголосила, що все, що тут відбувалося, тільки цементує в думці, що вбивство ватажка бойовиків в Донецьку було сплановано його кураторами з Москви, або це були кримінальні рейдерські розборки між самими терористами.

За словами представника України, росіяни категорично відмовилися надати ОБСЄ і Україні будь-яку інформацію про ці свої слідчі групи. Так само, за її словами, у звітах Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ зафіксовано, що росіяни також відмовилися продемонструвати тіла вбитих бойовиків і не допустили до лікарень, де утримують поранених.

Читайте також: Негайно припинити бойові дії — США нагадали Росії про Мінські угоди

"Це ще раз свідчить про російський слід зачистки подільників", - акцентувала Геращенко.

Вона також розповіла, що українська сторона поцікавилася, де зник громадянин Плотницький, "по якому в Україні відкрита низка кримінальних справ, й якого маємо рано чи пізно побачити в українських і міжнародних судах, разом з подільниками". Відповіді не отримали.

Як повідомляв Укрінформ, в окупованому Донецьку 31 серпня під час вибуху в ресторані "Сєпар" загинув так званий глава "ДНР" Олександр Захарченко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-