Порошенко вніс у Раду проект змін до Конституції щодо європейського курсу і НАТО

Порошенко вніс у Раду проект змін до Конституції щодо європейського курсу і НАТО

Укрінформ
Президент Петро Порошенко вніс у Верховну Раду проект змін до Конституції, яким передбачається закріплення в Основному законі незворотність курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та НАТО.

Відповідний законопроект #9037 «Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)» зареєстрований 3 вересня.

«Пропонована законодавча ініціатива має на меті внесення необхідних змін до Конституції України для реалізації цілеспрямованого прагматичного курсу України на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору як стратегічних зовнішньополітичних пріоритетів держави», - наголошується у пояснювальній записці до законопроекту.

У законопроекті запропоновано конституційно закріпити курс на європейську і євроатлантичну інтеграцію та підтвердження європейської ідентичності українського народу у преамбулі Основного закону.

Окрім того пропонується у статті 85 КУ визначити, що до повноважень Верховної Ради України належить, зокрема «визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору».

Статтю 102 запропоновано доповнити положенням, що "Президент України є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору".

У законопроекті стаття 116 доповнюється новим пунктом, згідно із яким Кабінет Міністрів «забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору".

Читайте також: Ірина Луценко: Жодна фракція не заявила, що не підтримає зміни до Конституції

Пропонується також виключити пункт 14 розділу "Перехідні положення" Конституції, який передбачає використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань на умовах оренди відповідно до міжнародних договорів.

Визначено, що закон у разі ухвалення парламентом набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

У пояснювальній записці наголошується, що російська збройна агресія спричинила докорінні зміни у зовнішньому та внутрішньому безпековому середовищі України, що обумовлює необхідність пошуку нових механізмів гарантування національної безпеки України та чіткого закріплення в Основному Законі держави незворотності цивілізаційного вибору України, уособленням якого, зазначається в документі, є європейська та євроатлантична інтеграція України.

Як повідомлялося, перед внесення законопроекту у парламент 3 вересня Президент Петро Порошенко провів зустріч із керівниками парламентських фракцій та груп.

Представник Президента у парламенті Ірина Луценко повідомила, що в ході зустрічі Порошенко повідомив три ключові позиції щодо законодавчої роботи - це внесення змін до Конституції в частині закріплення, євроатлантичного курсу та курсу в ЄС, внесення змін до Статуту ЗСУ, які стосуються привітання «Слава Україні! Героям Слава!», непродовження дії Договору про дружбу між Україною та Росією.

За її словами жодна фракція не заявила, що не буде підтримувати зміни до Конституції

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-