Супроти всіх обставин: як Україна вибудовує стратегічне партнерство зі США

Супроти всіх обставин: як Україна вибудовує стратегічне партнерство зі США

Укрінформ
7 відповідей Валерія Чалого на запитання щодо українсько-американських відносин

Напередодні 27-ї річниці Незалежності України в Україні відбулася прес-конференція Посла України у Сполучених Штатах Валерія Чалого на тему “Україна-США: Чому можемо говорити про новий рівень партнерства”. Досить символічно, якщо врахувати, що другий рік поспіль святкування Дня незалежності відвідують американські гості високого рівня. Цього року, 24 серпня Київ відвідає радник президента США Дональда Трампа з питань національної безпеки Джон Болтон, а минулого року в урочистостях брав участь міністр оборони Джеймс Меттіс.

Завдання будь-якого посла на зустрічі з журналістами – хвалитися успіхами, розповідати про товарообіг і рівень партнерства між країнами, що зростають. Це за нормальних умов. Ті ж умови, у яких Україна розвиває відносини зі США, можна назвати будь-яким словом, окрім «нормальні». Вже майже п’ять років Україна бореться за право на існування – в умовах російської збройної і інформаційної агресії.

На долю посла Валерія Чалого випало у такі часи вибудовувати відносини з найпотужнішою демократією світу – у якості посла України у США. З трьох років його каденції останні півтора роки, мабуть, були найскладнішими. Білий дім очолив президент, який не приховував свого бажання налагодити стосунки з Росією, укладати угоди з Кремлем. І коли півтора роки потому український посол на зустрічі з журналістами в «Укрінформі» хвалиться успіхами і аргументовано наводить приклади якісно нового рівня стратегічного співробітництва зі США – це звучить як будь-що, але не звичайний «звіт» посла про пророблену роботу. Це дійсно парадокс – як, супроти всіх несприятливих обставин, Україна виходить на такий рівень відносин зі США?

Ті, хто хоче подивитися повне відео з прес-конференції Валерія Чалого, можуть знайти його за посиланням.  Ми ж серед відповідей посла на кілька десятків запитань обрали свої топ-7 тем сучасних українсько-американських відносин.

НЕ ІЗРАЇЛЬ, І НЕ ПІВДЕННА КОРЕЯ. ЯКА МОДЕЛЬ СТРАТЕГІЧНОГО ПАРТНЕРСТВА УКРАЇНИ ІЗ США?

«Що таке стратегічне партнерство? Це коли існують стратегічні цілі, які країни не можуть досягти одна без одної, і спільні цінності. Після атаки Росії у нас дійсно з'явився цей напрям, якого ніколи не було», - перераховуючи у вступному слові сфери, у яких розвивається співробітництво України і США, пан посол приділив особливу увагу сектору оборони і безпеки. За його словами, у цій сфері є «чіткий прояв стратегічного партнерства» і «довіра, якої ніколи не було у свій час, і яка зросла серйозно».

Йдеться і про протитанкові ракетні комплекси Javelin, 210 установок яких Україна отримала від США навесні 2018 року, і про інші типи озброєнь. «Були на початках побоювання, що такі системи можуть - через корупційні схеми, я маю на увазі просто противника - потрапити у його руки». Але внаслідок довіри, що зростає, і оцінки боротьби з корупцією у сфері безпеки і оборони, надання цих комплексів стало реальністю.

Справді - рік тому, під час візиту міністра оборони США Джеймса Меттіса до Києва, про надання України Javelin ще говорили як про нездійсненну мрію. Зараз же - за кілька днів - американські протитанкові комплекси проїдуть Хрещатиком у складі параду.

Цього року у святкові дні до Києва завітає радник президента Трампа з національної безпеки Джон Болтон.  Чалий вважає його візит символом підтримки, знаком, що «Америка показує і Росії, і всьому світу: ми тут, ми будемо підтримувати Україну, ми бачимо ваших воїнів, ми бачимо, скільки ви віддаєте життів за нашу спільну безпеку, і ми з вами». Хоча щодо участі гостя безпосередньо у параді, визначеності поки нема.

Посол також дивується коментарям деяких політиків, мовляв, візит Болтона - це «зовнішнє управління країною». «Я просто пам'ятаю, коли у нас на параді стояли керівники Росії, там цукерки їм пропонували, - це не було зовнішнє управління? Я, до речі, тоді подав у відставку з МЗС, з заступника міністра. Бо це було зовнішнє управління. Я знаю, як це було».

Наразі Україна працює над інституційним закріпленням стратегічного партнерства із США, зазначив Валерій Чалий. На його переконання, майбутнє України - виключно у євроатлантичній інтеграції, і шукати будь-які альтернативи їй - небезпечно. Моделі Ізраїлю або Південної Кореї, які є близькими союзниками США, але не входять до Північноатлантичного альянсу, наразі не можуть бути прикладом для наслідування. Стратегічно Україні все-таки потрібен саме вступ до альянсу, де присутні також і США, бо це єдина запорука безпеки. «Побачимо, що буде у майбутньому. Хоча я і посол в США, нам не треба звужувати формат відносин тільки до союзницьких із США. Нам треба працювати з усім Західним світом, до якого ми належим географічно, культурно, але тепер - я сподіваюся - будемо належати і по безпекових питаннях». «Ми не станемо завтра Ізраїлем, не станемо у таких же стосунках зі США, які мають ці країни».

І все-таки, прогнози про всілякі «великі угоди», які Трамп начебто підпише з Путіним, негласно віддавши Україну до сфери впливу Кремля, інші «страшилки» зими 2016/17 року - все це не справдилося. Як вдалося Україні зберегти свої інтереси у такій, здавалося б, несприятливій геополітичній обстановці? Посол коротко відповідає, що тут зіграла роль не тільки власна політика України, але і фактор агресивної поведінки Росії, з яким зіткнулися США: «Ми знаходимося десь у ТОП-10 уваги США, як пріоритет у зовнішній політиці. Звичайно, одна з причин - це Росія. Атака і агресія Росії. Це дійсно серйозна причина, але є і абсолютно самостійна роль, з баченням на майбутнє». 

ФОРМАТ СОЮЗНИКА. ЩО ОЗНАЧАЄ КОНТРАКТ НА ПРИДБАННЯ АМЕРИКАНСЬКИХ КАТЕРІВ?

Зараз перед Україною гостро постає безпекова загроза з боку Росії у Чорному та Азовському морях. Валерій Чалий розповів про контракт на придбання двох американських катерів класу Island. Він знаходиться на завершальній стадії підготовки: «Я думаю цього року ми вже отримаємо на них права».  Але, каже посол, контракт є важливим не тільки з огляду на ці два конкретні кораблі, але і тому, що має стати першим прямим контрактом між урядами. Досі все озброєння, яке Україна отримувала від США, надходило або у вигляді військово-технічної допомоги, або у вигляді комерційних контрактів. «Пілотний проект для прямих закупівель. Не допомога військово-технічна і комерційні проекти, як є зараз. Якщо зробимо катери, то зможемо й інші озброєння. Це новий рівень, якого ніколи не було, який США застосовують тільки з союзниками». На відміну від комерційних контрактів і військово-технічної допомоги, де існують суттєві обмеження по використанню, куплене напряму озброєння Україна може використовувати так, як вважатиме за потрібне - додав пізніше Чалий.

На думку посла, Україні потрібно більше військово-технічного співробітництва зі США за прямими контрактами. Це інвестиція у стратегічне партнерство з Вашингтоном і можливість американській владі пояснити своїм виборцям, платникам податків, що військово-технічне співробітництво США та України це «дорога із двостороннім рухом». І Штати також продають озброєння Україні, а не тільки надають безоплатно у вигляді допомоги. Чалий навів приклад нещодавньої закупівлі гелікоптерів у Франції - кажучи, що Україні треба звертати більше уваги на закупівлі зі США.

«Я буду пропонувати Президентові і Голові уряду все-таки бачити не тільки Францію з гелікоптерами, а бачити і США... На часі все-таки вироблення чіткої стратегії зовнішньополітичної. Не загальних рамок стратегії національної безпеки. А як ми працюємо по напрямах. Я вважаю, що якщо у нас ресурси обмежені, я думаю що треба працювати зі США активніше, і по закупівлі озброєнь».

В Азовському морі США пильно стежать за ситуацією, запевняє Посол.  «Питання і прогноз по морському басейну, Азов і Чорне море, - воно піднімалось ще півтора роки назад. І ми також аналізували ситуацію і привертали увагу американців до цього. Ми у рамках платформи друзів деокупації Криму створили групу аналізу загроз у Чорноморському басейні. У цю групу входять колишні високопосадовці, і військові, і політики високого рівня. І експерти. Там ми обговорювали можливості реагування».

СТВОРЕННЯ СПІЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ. ЩО ДАСТЬ УКРАЇНІ ПРОЕКТ З ВИРОБНИЦТВА МАЛИХ ЯДЕРНИХ РЕАКТОРІВ?

Не менш стратегічним напрямком ніж озброєння є економічне співробітництво - особливо створення спільних стратегічних підприємств. «Другий рівень - це підприємства стратегічного характеру на території України», - пояснює Валерій Чалий, і додає, що йдеться, зокрема, про створення сховища відпрацьованого ядерного палива (наразі Україна відправляє його до Росії).

Другий стратегічний проект, перемовини з якого наразі ведуться, полягає у виробництві на території України малих ядерних реакторів. Чалий називає його «багатомільярдним», і додає, що це не тільки створення робочих місць в Україні, але і серйозний крок для входу на український ринок великих американських компаній. Наразі вони вже присутні у сфері енергетики, аграрній сфері та інфраструктурних проектах. «Локомотиви - це не про локомотиви» - парадоксально заявив Чалий про закупівлю машин General Electric для «Укрзалізниці». Це і сигнал для великого американського бізнесу-  інвестувати в Україну, і дієвий спосіб боротьби з корупцією. «Якщо приходить американська компанія з виробництвом, наприклад, вагонів, є локомотиви - після цього оті, хто тримають там контроль - вони вже його тримати не будуть».

ТЕМА КОРУПЦІЇ. ЧОМУ У ВАШИНГТОНІ НЕМАЄ СТІЛЬКИ ДОРОГИХ АВТО ЯК У КИЄВІ?

До речі, стосовно корупції. Зі слів Чалого стає зрозуміло, що ця тема справді часто піднімається на зустрічах із впливовими американськими політиками. Він пояснює, що американці бачать рух уперед у боротьбі з корупцією - але швидше хочуть результатів, і щоб новостворена інфраструктура вже почала працювати на повну силу. «Американці кажуть: ну, ми бачимо, але треба щоби щось запрацювало. Тобто - багато створювалось, давайте вже, щоб працювало. Питання до темпів». Видно, що посол розуміє масштаб проблеми.

Отримавши запитання стосовно корупції від журналістки, він розлого розповідає про своє враження від кількості дорогих авто у Києві. «Я трошки підзабув, скільки машин у Києві - ну, у Вашингтоні стільки немає. Я маю на увазі машин дорогих. Якщо подивитись, хто у них їздить... Ну, я як посол не буду оцінювати - але повірте, там є - ну, ми ж знаємо - і з областей люди... Я зараз поїхав до своєї тещі - по Україні. Ну слухайте, я в американській глибинці такого не бачив».

Хоча не тільки покарання є дієвим засобом боротьби з корупцією, але й звуження простору для корупції. «Система покарання - це важлива річ. Але система створення умов таких, щоб не було корупції - це найскладніша робота. Я як посол працюю над тим, щоб американський інвестор, американська компанія прийшла у частину ринку, і у цій частині не було корупції. Це набагато ефективніше. Бо якщо ви подолаєте отакими секторами саму можливість корупції, тоді і карати треба менше людей». Посол також додав, що американці й українці по-різному сприймають корупцію. Якщо для американців - це частіше рівень місцевої влади, яку треба контролювати, українці схильні частіше покладати провину на верхівку політичної еліти. 

Нещодавнє результативне голосування за Вищий антикорупційний суд дало додаткові аргументи українським дипломатам у розмовах з американцями. Було відчутно, яким полегшенням це стало і для Валерія Чалого. Після цього рішення по багатьох темах, де був брак довіри, тепер є «зелене світло, і мені це відкриває нові можливості», поділився він.

СПРАВА МАНАФОРТА. ЩО ДИПЛОМАТАМ ДОВОДИТЬСЯ ПОЯСНЮВАТИ АМЕРИКАНСЬКИМ ЗМІ?

Тема корупції у топі не тільки в Україні, але і у США. Зараз саме добіг кінця процес над політтехнологом Полом Манафортом. Оскільки розслідується його діяльність в Україні - посла логічно запитали, який вплив має цей судовий розгляд на ставлення до нашої країни.  Чалий дипломатично відсторонюється: «Це внутрішня політика США. Я як посол туди не втручаюсь». Хоча додає цікаву деталь. Новини про минуле співробітництво підсудного з українською владою часто можуть сприйматися у громадській думці США як такі, які мають стосунок до нинішньої України. Кінець-кінцем, далеко не всі американці добре знаються на українській політичній історії останніх п'яти років, і не всі можуть відмежувати Україну часів роботи у ній Манафорта від сучасної. Чалий розповів, що українським дипломатам у США довелося спеціально зв'язуватися з основними американськими телеканалами -  CNN, MSNBC, FOX - і пояснювати, що йдеться про час, коли Манафорт працював в Україні до Революції гідності. Журналісти почали додавати це до своїх пояснень - аби скелети з шафи Манафорта були чітко відмежовані від сучасної України.

ВИЗНАННЯ ГОЛОДОМОРУ В УКРАЇНІ ГЕНОЦИДОМ. КОЛИ КОНГРЕС США МОЖЕ СХВАЛИТИ ВІДПОВІДНУ РЕЗОЛЮЦІЮ?

Цієї осені очікується прорив у визнанні Сполученими Штатами Америки Голодомору 1932-1933 років геноцидом української нації. Чалий пояснює, що у минулому вже були дві спроби знайти розуміння у Конгресі США і проголосувати таку резолюцію, але вони не досягли успіху. Тому його стратегія як посла дещо інша. Самих лише політичних контактів не достатньо. Дипломати, за допомогою української діаспори у США, зараз проводять широку громадську кампанію з привернення уваги до теми Голодомору. Включно із дзвінками українців-громадян США своїм конгресменам. Рішення починати з регіонального рівня приносить плоди: 13 штатів вже визнали Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. Тепер - це серйозний аргумент для Конгресу.  На переконання Чалого, зараз, внаслідок цієї широкої публічної кампанії, Україна наблизилася до можливості ухвалення такої резолюції як ніколи близько. Він сподівається, що це може статися уже цього року. Спроби «третіх сторін» (здається, ми здогадуємось, про кого йде мова) зупинити цей процес «запізнилися», каже пан посол, і вже не становлять перепони.

ВИБОРИ В УКРАЇНІ. КОГО ПІДТРИМУВАТИМЕ ВАШИНГТОН?

Очікувано журналісти спитали також про українські вибори, які наближаються, і чи підтримають США когось з кандидатів. Ключовим для США є «підтримка українського народу», і Білий дім не буде підтримувати якогось конкретного кандидата, переконує Чалий. Хоча, звичайна річ, Вашингтон буде орієнтуватися тільки на тих політиків, які здатні продовжити євроатлантичний курс України. На уточнююче запитання, чи готують США наступним президентом Святослава Вакарчука, посол жартує: «Вакарчука готують. До концерту». І додає, що його навчання і викладання у Стенфорді насправді йдуть на користь, бо є також промоцією України у США. Поза жартами, тема українських виборів сприймається у Штатах серйозно - зокрема з огляду на загрози втручання Росії (США вже добре знають, що це таке). Це і кібервтручання, й інші методи. «Сполучені Штати будуть допомагати нам у протидії втручанню у вибори - а загроза дуже серйозна. Це не тільки кібератаки, це і просто - ну, пряме втручання у вибори, яке може бути», - загадково каже Чалий. І додає, що є декілька напрямів взаємодії. «Кібердіалог», який працює з минулого року, спеціальна платформа, яку посольство запровадило на експертному, науковому рівні, і співпраця «спеціальних відомств».

Георгій Тихий, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-