Слідство не має доказів причетності Медведчука до справи “Савченко - Рубан” - ГПУ

Слідство не має доказів причетності Медведчука до справи “Савченко - Рубан” - ГПУ

Укрінформ
Слідство не володіє доведеними фактами про зв'язок лідера "Українського вибору" Віктора Медведчука із народним депутатом Надією Савченко та очільником "Офіцерського корпусу" Володимиром Рубаном, обвинувачуваними в організації теракту.

Про це заявив під час брифінгу генеральний прокурор Юрій Луценко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У будь-якій справі я можу оперувати лише доведеними в законній площині фактами. На цей момент достатніх доказів для того, щоб надати Медведчуку процесуального статусу якогось іншого, крім "свідка", у слідства немає. Ми ретельно вивчаємо зв'язки Надії Савченко ще в 90-х роках із "навколомедведчуківськими" структурами, ретельно вивчаємо зв'язки пов'язаних з нею осіб із паном Медведчуком. Але наразі у слідства немає тих доказів, якими я можу оперувати в публічній площині. На цей момент у нього немає статусу у цій справі. Ми вивчаємо можливість зв'язків його з будь-якою антиукраїнською діяльністю. І не тільки у цій справі", - сказав генпрокурор.

Читайте також: СБУ завершила слідство у справі Савченко і Рубана

Луценко також наголосив, що до справи Савченко і Рубана мають стосунок також офіцери збройних сил РФ.

"В цій справі ми бачимо роль відомих нам по прізвищах, посадах, біографіях, по проходженю військової служби старших офіцерів ЗС РФ, з дозволу яких молодші офіцери і рядові учасники терористичних загонів завантажували Рубану і Савченко зброю для організації терактів в Україні. При нагоді хочу підкреслити, що жоден із видів озброєння чи боєприпасів не зберігався на території України, всі вони - зі складів, захоплених окупантами в Криму і на Донбасі", - заявив Луценко.

Він уточнив, що вже відомо прізвища цих російських офіцерів і "буде надана належна юридична оцінка”.

"Ми звернулись до наших міжнародних партнерів, що це справа не лише про Савченко і Рубана, а чергова справа, організована Кремлем, широкомасштабної терористичної атаки в Україні", - відзначив Луценко.

Генпрокурор наголосив, що міжнародним партнерам постійно наголошується, що ця справа - "це не справа українських терористів, а українських виконавців задуманого і озброєного Москвою терористичного акту".

Як повідомлялося, Верховна Рада 22 березня дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Савченко. Їй інкримінують вчинення дій з метою насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади, посягання на життя державного чи громадського діяча, готування до терористичного акту, сприяння терористичній організації та незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами і вибуховими речовинами.

Читайте також: Прокуратура ще не визначилась, якого покарання проситимуть для Савченко та Рубана

23 березня Шевченківський райсуд Києва обрав Савченко запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 20 травня без права внесення застави. Згодом суд вже двічі продовжував термін тримання Савченко під арештом - до 13 липня і до 10 вересня відповідно.

Рубана затримали 8 березня на КПВВ на Донбасі з арсеналом зброї, яку він віз на підконтрольну частину України.

В СБУ раніше заявляли, що Рубан упродовж кількох років активно співпрцював з організацією "Український вибір" Медведчука, де займався проектом федералізації України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-