Грубі порушення та розголошення даних: НАБУ просить зняти Холодницького

Грубі порушення та розголошення даних: НАБУ просить зняти Холодницького

Укрінформ
НАБУ заперечує висновок Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів щодо керівника САП Назара Холодницького, відповідно до якого йому рекомендується винести догану, а не звільнити.

Відповідний лист до КДКП скерував директор НАБУ Артем Ситник, повідомляє сайт Антикорупційного бюро.

"Оскільки у висновку члена КДКП констатовано неодноразове вчинення Назаром Холодницьким саме грубих порушень, то наявні усі передбачені законом підстави для прийняття Комісією рішення про неможливість його перебування на посаді прокурора, що тягне за собою припинення його повноважень як прокурора та, як наслідок, припинення повноважень на адміністративній посаді - заступника генерального прокурора України - керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури", - йдеться у листі керівника НАБУ.

У НАБУ зазначили, що внаслідок розгляду скарг директора Антикорупційного бюро та генерального прокурора України член КДКП у своєму висновку підтвердив грубі порушення очільником САП правил прокурорської етики, розголошення відомостей, які стали йому відомі під час виконання службових повноважень, вчинення дій, що порочать звання прокурора, незаконного втручання у службову діяльність іншого прокурора тощо. Водночас член КДКП говорить, що рішення про звільнення Назара Холодницького із займаної ним адміністративної посади має ухвалюватися за рекомендацією Ради прокурорів України та за наявності визначених Законом "Про прокуратуру" підстав, які, відповідно до висновку КДКП, нібито відсутні, зауважили в Бюро .

Разом з тим, за твердженням НАБУ, цим же законом передбачено, що Комісія може приймати рішення про неможливість подальшого перебування особи на посаді прокурора і припинення її повноважень. Зокрема, якщо вчинений ним дисциплінарний проступок має характер грубого порушення. На переконання керівника Антикорупційного бюро, саме це і підтверджено висновком КДПК стосовно дій Холодницького.  

У НАБУ вважають, що підтверджені висновком КДКП "неодноразові грубі порушення Холодницького" є достатніми законними підставами для прийняття рішення про неможливість перебування його на посаді прокурора, а відтак і припинення повноважень на посаді керівника САП відповідно до ч.3 ст.51, ч.2 ст.41 Закону "Про прокуратуру". 

Національне бюро вважає, що у даному випадку КДКП може і має ініціювати перед Радою прокурорів України розгляд питання про внесення рекомендації щодо звільнення керівника САП.

Читайте також: Напад під САП: Луценко заявив, що зеленка не метод - і наказав відкрити справу

Як повідомляв Укрінформ, генпрокурор і директор НАБУ 30 березня поточного року направили до КДКП скарги на керівника САП про вчинення ним дисциплінарних порушень, у яких просять звільнити Холодницького з посади. У скаргах НАБУ та ГПУ описано п'ять епізодів порушень Холодницького. Зокрема, керівнику САП закидають перешкоджання у розслідуванні низки кримінальних проваджень НАБУ. 

Після розподілу дисциплінарна справа потрапила до члена КДКП Олександра Ковальчука, який до обрання на цю посаду у 2017 році працював заступником декана юридичного факультету Університету ім. Т.Г. Шевченка. Дисциплінарна перевірка відносно Холодницького тривала два місяці, після чого була продовжена ще на один місяць.

Висновок КДКП було підготовлено на початку липня. 

У березні САП виявила пристрої для прослуховування в кабінеті керівника відомства Холодницького. Пізніше генпрокурор заявив, що ГПУ разом з НАБУ проводять розслідування стосовно Холодницького.

Сам Холодницький заявив, що записи, які приховано велися у його кабінеті, можуть бути використані для спекуляцій проти нього.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-