Екс-начальник охорони озвучив дві причини втечі Януковича

Екс-начальник охорони озвучив дві причини втечі Януковича

Укрінформ
Екс-президент Віктор Янукович виїхав з Києва у лютому 2014 року у своє "відрядження" раніше через погані погодні умови і погіршення ситуації на Майдані.

Про це під час допиту в Оболонському райсуді розповів екс-начальник служби безпеки президента Костянтин Кобзар, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За його словами, виліт планувався на 22 лютого, однак близько 18:00 подзвонив начальник штабу охорони Володимир Павленко і повідомив, що погіршується погода і вранці вертольотами летіти не можна. Також, за його словами, ввечері з'явилася інформація, що "на Майдані активізувалися, почали вести себе агресивніше, що люди збираються до Межигір'я".

"Я наполягав, щоб ми вилетіли 21 ввечері, президент погодився", - уточнив Кобзар.

За його словами, виліт запланували на 22:30 21 лютого. Невдовзі, як поінформував свідок, йому сказали, що автобуси з Майдану приїхали до Межигір'я.

Читайте також: Екс-глава охорони у суді заявив, що штаб Майдану планував "вбити Януковича"

"Павленко казав, що там ледь не 10 тисяч осіб везли, що звучали заклики до захоплення резиденції", - уточнив Кобзар.

Він також розповів, як вони добиралися до Харкова і як їм потім повідомили, що авто охоронця обстріляли на виїзді з Межигір'я, про зустріч з тодішнім главою Харківської ОДА Михайлом Добкіним.

За його словами, в Харкові вони вже дізналися про захоплення Межигір'я.

Він зазначив, що Янукович мав брати участь у заході у Палаці спорту в Харкові, але з'явилася інформація про те, що там вже знаходиться 200 невідомих осіб, " які не пройшли контроль на безпеку", що нібито вони мали інформацію про те, що там було дві групи осіб, які нібито мали здійснити замах на життя Януковича (раніше про цей епізод повідомляли і інші свідки захисту - ред.), тому його участь у цьому заході відмінили.

За його словами, через деякий час вони вилетіли з Харкова, але диспетчер авіаруху повідомив їм, що надійшла команда повернутися в Харков, і що це команда Олександра Турчинова.

Свідок уточнив, що вони приземлилися у Донецьку, і через деякий час, коли дізналися про голосування у Раді про самоусунення президента, вони ще деякий час вирішували, що їм робити і куди летіти - на Київ чи в Крим, і згодом полетіли в Крим.

Як повідомлялося, 29 червня Оболонський районний суд ухвалив рішення щодо проведення спеціального судового провадження щодо Януковича.

За даними Генпрокуратури, Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою змін меж території та державного кордону України), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-