Екс-глава охорони у суді заявив, що штаб Майдану планував

Екс-глава охорони у суді заявив, що штаб Майдану планував "вбити Януковича"

Укрінформ
У період подій Майдану життю екс-президента Віктора Януковича нібито існували загрози, його охорона постійно була посиленою.

Про це на допиті в Оболонському райсуді заявив екс-начальник служби безпеки президента Костянтин Кобзар, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Надходила оперативна інформація про блокування траси на шляху, яким їхав кортеж, були спроби блокування виїзду з резиденції, блокувалися дороги... У штабі Майдану розроблялися цинічні плани заходів, які несли загрозу життю Януковича", - сказав Кобзар.

За його словами, використовувалися резервні маршрути, автомобілі рухалися у загальному потоці, використовувався транспорт без спецсигналів.

Він також розповів, що 20 лютого, коли Янукович мав провести зустріч щодо підписання Угоди по врегулюванню політичної кризи, почалася стрілянина на Майдані, блокувався кортеж.

"Я розцінюю, що це було, як мінімум, щоб зірвати переговори, як максимум - вбити президента", - додав свідок.

Пізніше, як зазначив Кобзар, вони заїхали в АП, провели зустріч, яка закінчилася близько 7-ї ранку 21 лютого, внаслідок чого і була напрацьована угода про мирне врегулювання.

Читайте також: Герман про втечу Януковича: Це рішення він сам собі не може пояснити

За його словами, згодом він отримав інформацію, що між Вишгородом і Новими Петрівцями був виставлений своєрідний блокпост неподалік резиденції Межигір'я, з більше ніж 20 осіб, "навіть не людьми, а озброєними бойовиками", які зупиняли авто, оглядали багаж.

"Я сказав про це Януковичу, а він відповів: не піддавайтесь на провокації і не допустіть кровопролиття", - додав Кобзар.

Він зазначив, що біля резиденції на кортеж напали "озброєні бойовики" "з застосуванням вогнепальної зброї".

"Після підписання угоди я спитав у Януковича, чи дійсним залишається відрядження у Харків, Донецьк і Крим. Янукович сказав, що так. Виліт було заплановано на 22 лютого вертольотами на Харків, де було заплановано ряд заходів. Повернутися мали, наскільки я пам'ятаю, 23 лютого ввечері", - уточнив Кобзар.

Він додав, що відправив дві передові групи - одну в Харків, іншу в Крим.

Як повідомлялося, 29 червня Оболонський районний суд ухвалив рішення щодо проведення спеціального судового провадження щодо Януковича.

За даними Генпрокуратури, Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою змін меж території та державного кордону України), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-