Зелені вимагають 7 років ув’язнення забруднювачам річок

Зелені вимагають 7 років ув’язнення забруднювачам річок

Укрінформ
У п'ятницю, 13 липня, на площі Конституції Партія зелених України спільно з екологами,  громадськими організаціям та представниками різних міст України провела акцію «Мертві річки - мертва країна».

Про це повідомляє прес-служба Партії зелених України

«Щороку стан річок, озер та підземних вод в Україні погіршується. До цього призводять забруднення вод викидами з підприємств, надмірне використання водних ресурсів та зміна клімату», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що цього дня українські Зелені привезли до стін парламенту воду з усієї України, щоб наочно продемонструвати депутатам якість води в українських річках. Зокрема, активісти привезли воду з Дніпра, Дністра, Південного Бугу, Тиси, Латориці й Тясмину.

«Проблемі забруднення річок в Україні не наділяється достатньої уваги. А річки -  це артерії нашої країни, які дають нам все, що потрібно для життя: їжу, транспорт, воду, відпочинок» - прокоментував ситуацію заступник голови політичної ради Партії зелених України Олександр Зіскін. 

Звертається увага на те, що Зелені вимагають від парламенту збільшити відповідальність за забруднення українських річок й підготували проект відповідного закону. 

«Ми вимагаємо затвердити у законі серйозні кримінальні покарання до 7 років ув’язнення забруднювачам українських річок. Крім того, потрібно посилити адміністративну відповідальність, щоб люди нарешті зрозуміли, що, забруднюючи річки, можна втратити все своє майно й кошти», -  обгрунтував позицію активістів голова політичної ради Партії зелених України Віталій Кононов. 

У свою чергу, народний депутат України Сергій Рудик підтримав вимоги мітингувальників й пообіцяв розглянути проект закону, підготовленого Зеленими. 

«Потрібно посилити  кримінальну відповідальність позбавленням волі на строк від 3 до 7 років за нищення українських річок та зберегти водні артерії для майбутніх поколінь. Закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України», підготовленому й врученому мені сьогодні Партією зелених України біля стін парламенту, – бути. Більше того, урядом вже давно прийнята програма очищення українських річок до 2021 року, але вона не виконується», - зауважив Рудик. 

Не оминули Зелені й відповідальність виконавчої влади. Після Верховної Ради активісти прийшли під стіни уряду, де озвучили свої вимоги до роботи чиновників на місцях. 

Читайте також: “Законом Южаніної” євробляхерів не вгамуєш. Та й чи потрібен він їм?

Учасники акції наголосили, що навіть після розширення повноважень місцевих органів самоврядування чиновники на місцях продовжують тільки спостерігати за екологічним лихом і не роблять нічого для збереження українських річок.

Зелені України запевняють, що будуть слідкувати за подальшою долею поданого проекту закону й  інформуватимуть громадськість.

Як повідомляв Укрінформ, 13 липня під час години запитань до уряду Прем'єр-міністр Володимир Гройсман сказав, що фінансування для покращення екологічного стану річок може бути залучене від міжнародних партнерів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-