У МЗС Польщі озвучили основну тему перемовин Дуди з Порошенком

У МЗС Польщі озвучили основну тему перемовин Дуди з Порошенком

Укрінформ
Основною темою переговорів президентів України Петра Порошенка і Польщі Аджея Дуди на саміті НАТО у Брюсселі буде безпека.

Про це розповів журналістам у Брюсселі глава МЗС Польщі Яцек Чапутович, повідомляє РАР (pap.pl).

“Наші відносини є хорошими, і президенти обговорять питання співпраці. Справа безпеки, підтримки Польщею євроатлантичних перспектив України домінуватиме під час розмови”,- сказав Чапутович.

Торкаючись питання “української” поправки у законі про Інститут національної пам’яті (ІНП) Польщі Чапутович зазначив, шо це є “певною проблемою” у відносинах двох країн.

“Це питання Конституційного суду в Польщі і ми чекаємо на рішення”,- підкреслив глава польської дипломатії.

Читайте також: Миротворці на Донбасі: Порошенко сподівається на підтримку НАТО

Як повідомляло агентство, зустріч Порошенка і Дуди відбудеться відразу після завершення саміту НАТО у Брюсселі.

Наприкінці червня польський парламент знову змінив закон про ІНП Польщі. У ньому скасовано пункт щодо кримінального переслідування осіб, у тому числі й іноземців, за "публічне і всупереч фактам" звинувачення Польщі і польського народу у злочинах нацистів у роки Другої світової війни. На цьому наполягали Ізраїль та США.

Натомість у законі поки що залишається "українська" поправка, яка передбачає згадку про "злочини українських націоналістів і членів українських формацій, які були колаборантами німецького третього рейху", а також визначення, чим є "злочини українських націоналістів".

Дуда в лютому попросив КС Польщі оцінити конституційність у тому числі й "української" поправки, зокрема визначень у цьому законі "український націоналіст" та "східна Малопольща".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-