МЗС Угорщини погрожує надалі блокувати євроатлантичні прагнення України

МЗС Угорщини погрожує надалі блокувати євроатлантичні прагнення України

Укрінформ
Через закон про шкільну освіту Будапешт не змінить своє позиції щодо України й надалі блокуватиме її євроатлантичні прагнення. 

Про це в середу заявив прес-секретар МЗС Угорщини Тамаш Менцер, інформує Deutsche Welle.  

"Наша позиція щодо України лишається незмінною", - сказав речник угорського зовнішньополітичного відомства.

Менцер зазначив, що блокування Будапештом євроатлантичного курсу Києва триватиме, доки українська влада не припинить "утиски прав" етнічних меншин та не поверне їм ті права, котрі вони мали раніше. 

На тлі цього він пригрозив, що угорська влада блокуватиме проведення самітів Україна-НАТО чи зустрічей на рівні міністрів, а також накладатиме вето на будь-які спільні двосторонні рішення та заяви України й НАТО.

Утім, речник угорського МЗС запевнив, що Будапешт не вдаватиметься до вето на саміті, присвяченому безпеці в Чорноморському регіоні, участь у якому, крім країн-членів НАТО, візьмуть також Україна та Грузія.

Читайте також: Гриневич заявляє про нові "мовні" претензії з боку Угорщини

Як відомо, головною перепоною у відносинах України та Угорщини стало ухвалення торік закону про шкільну освіту. Перехідні положення закону передбачають поступове збільшення кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою. Будапешт називає цей закон порушенням прав нацменшин на вивчення рідної мови й закликає Київ змінити його. Київ ці звинувачення відкидає.

Раніше у середу, 11 липня, міністр освіти та науки Лілія Гриневич заявила, що Угорщина знаходить все нові приводи для невдоволення мовною політикою в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-