Рада вшанувала Левка Лук'яненка хвилиною мовчання

Рада вшанувала Левка Лук'яненка хвилиною мовчання

Укрінформ
Верховна Рада вшанувала хвилиною мовчання пам'ять українського дисидента і політика, автора Акту проголошення незалежності України Левка Лук'яненка.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У суботу після важкої хвороби пішов із життя видатний українець, автор Акту про проголошення незалежності України, український дисидент, народний депутат багатьох скликань, Герой України Левко Григорович Лук'яненко. Великий біль і велика втрата для нас усіх. Закликаю вшанувати пам'ять Левка Григоровича у цій сесійній залі, де він провів багато років, хвилиною мовчання", - сказав Голова ВР Андрій Парубій, відкриваючи ранкове засідання парламенту.

Як повідомляв Укрінформ, 7 липня стало відомо, що Левко Лук'яненко потрапив до реанімації клінічної лікарні "Феофанія". Того ж дня він помер.

Читайте також: Левка Лук’яненка поховають на Байковому цвинтарі у вівторок

У вівторок, 10 липня, у приміщенні клубу Кабінету міністрів розпочалося прощання з Левком Лук'яненком. Після цього небіжчика відспівають у Володимирському соборі і поховають на Байковому кладовищі.

Лук'яненко був співзасновником Української гельсінкської групи і автором Акту проголошення незалежності України. Цей документ Верховна Рада ухвалила 1991 року у день народження Лук’яненка - 24 серпня.

Лук’яненко був першим послом України в Канаді, а потім народним депутатом Верховної Ради чотирьох скликань. Ушанований званням Герой України.

Лук'яненко народився 24 серпня 1928 року в селі Хрипівка Чернігівської області. Через підпільну антирадянську діяльність у травні 1961 року Львівський обласний суд засудив його до розстрілу, проте через 72 доби Верховний суд замінив розстріл 15-ма роками позбавлення волі. Покарання відбував у Мордовії.

У 1976 Левко Лук'яненко вийшов на свободу і став одним із засновників Української гельсінкської групи. Наступного року він був знову заарештований і засуджений до 10 років тюремного ув'язнення і 5 років заслання. У 1988 вийшов на свободу. Таким чином Левко Лук'яненко провів 26 років свого життя в ув'язненні. У 1988 році Левко Лук’яненко був помилуваний, звільнений із заслання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-