ПА ОБСЄ не вважає конфлікт на сході України замороженим

ПА ОБСЄ не вважає конфлікт на сході України замороженим

Укрінформ
Конфлікт на сході України не можна віднести до розряду «затяжного» або «замороженого», якими є, наприклад, придністровський або нагірно-карабахський.

Про це кореспондентові Укрінформу сказав голова Парламентської Асамблеї ОБСЄ Георгій Церетелі на полях 27-ї сесії цього органу, що проходить у Берліні 7-11 липня.

«В Україні не затяжний конфлікт, він триваючий. Те, що є конфлікти, війни та гарячі точки, такі як Україна, звичайно, є великим викликом для всього світу, а не тільки для Європи і регіону ОБСЄ», - заявив Церетелі.

На його думку, країни, які є членами Організації, яким подобається перебувати у великому міжнародноу клубі, повинні дотримуватися принципів і виконувати всі зобов'язання, під якими підписалися. До цього ПА ОБСЄ закликає Російську Федерацію, яка є частиною цього конфлікту». Організація з безпеки і співробітництва в Європі та її ПА, пообіцяв голова, будуть продовжувати йти цим курсом і постараються зробити все, що в їх силах, в тому числі і під час італійського головування, з імплементації хоча б основних пунктів Мінських угод, які є необхідною передумовою інших кроків, підтримувати принцип територіальної цілісності України.

У той же час для України, нагадав грузинський політик, дуже важливо добре виконати її домашнє завдання, прискорити реформи, зробити країну стійкішою і здатною чинити опір. Це стосується і економіки, і демократії. Це додасть Україні сил, а для сильної України буде більш реалістичним досягнення поставлених цілей. Хоча це і не відповідає інтересам «великого сусіда», це в інтересах самих українців, підкреслив Церетелі.

Читайте також: ОБСЄ деякою мірою стримує російську агресію – Чубаров

Делегації ПА ОБСЄ і особисто її голова протягом останніх 6 місяців двічі відвідали Україну. Якщо перша поїздка носила більш загальний, політичний характер, то друга була спрямована саме на те, щоб на місці оцінити, якої шкоди було завдано східним регіонам країни.

Сам Церетелі у травні побував в Краматорську, Горлівці, на одному з пунктів переходу, говорив з людьми. Порівнюючи з подіями в рідній Грузії, політик визнав, що в Україні наслідки війни мають більший масштаб, завдано більшої шкоди.

Голова ПА ОБСЄ запевнив, що ОБСЄ буде продовжувати співпрацю з українською владою в напрямку зниження напруженості і полегшення страждань людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-