В Україні запрацювало громадське об'єднання

В Україні запрацювало громадське об'єднання "Виборча рада UA"

Укрінформ
В Україні розпочинає діяльність громадське об'єднання «Виборча Рада UA», до складу якого увійшли відомі представники різних галузей - науки, освіти, експертного середовища, ЗМІ, культури, бізнесу.

Про це доктор філософських наук Євген Бистрицький повідомив на прес-конференції в Укрінформі.

«У цьому об'єднанні можна побачити представників науки, освіти, експертного середовища, ЗМІ, культури, бізнесу. Ми бачимо себе як позапартійну платформу, до якої, я думаю, будуть долучатися ті, хто розуміє всю відповідальність та складність питань, які виникають перед кожним громадянином напередодні та під час президентських і парламентських виборів 2019 року», - сказав він.

Бистрицький наголосив, що виборча кампанія в Україні вже фактично стартувала, але більшість громадян не знає, за кого голосувати, оскільки для більшості не існує авторитетних демократичних лідерів, які б могли претендувати на вищу посаду в країні. Крім того, нині загострюється політична боротьба в умовах різкого падіння рейтингів більшості провідних політиків. Майже усі основні політичні сили вдаються до популізму задля маніпуляції виборцями.

За його словами, в умовах олігархічної монополізації загальнонаціональних ЗМІ фактично відсутня система незалежної та відкритої комунікації політиків і громадян, яка б створювала умови для раціонального і розважливого вибору представників політичної еліти.

«Ми останнім часом бачимо масові шоу та ток-шоу, які, очевидно, мають надзвичайно популістичний характер. Тому ми вирішили зібратися, аби протиставити усьому цьому серйозну розмову. І думаємо, що ця розмова на основі тієї групи людей, яка увійшла у об'єднання, дасть результати», - додав науковець.

Як наголосив доктор філософії в галузі політології Андрій Мелешевич, «Виборча Рада UA» допомагатиме громадянам проаналізувати усю інформацію, яку їм подають, та зробити правильний обдуманий вибір.

«Ми не говоримо про якесь політичне втручання. Одна з умов вступу до групи - це відсутність політичної приналежності. Тобто, ми виходимо із позицій повної об'єктивності, позапартійності. Думаю, що завдяки нашій освіті, науковій та суспільній діяльності, напрацюванням певних знань, кваліфікації та експертизи в сфері виборів, діяльності політичних партії, демократичних інституцій тепер можемо допомогти нашим виборцям зрозуміти, що саме відбувається, і зробити свідомий вибір», - наголосив він.

Експерт в галузі права, громадський діяч Ігор Коліушко переконаний, коли політичні структури недопрацьовують у сфері консолідації та організації суспільства, тоді на перший план мають виходити різноманітні суспільно відповідальні інтелектуали, які розуміються на проблемах і можуть допомагати. «Вага голосу одиниці, навіть авторитетної, ніколи не зрівняється з вагою голосу групи людей, які продискутували, відшліфували оцінку, кожне твердження у своєму середовищі і оприлюднюють суспільству свою позицію», - сказав Коліушко.

«Виборча Рада UA» є національним громадським об'єднанням, що розпочинає свою діяльність як постійна публічно діюча інтелектуально-експертна рада. Вона має на меті позапартійно вплинути на хід виборчих кампаній 2019 року та зміст політики в Україні шляхом незалежного змістовного обговорення та широкого оприлюднення експертних оцінок програм політичних партій та окремих кандидатів, їхніх команд та особистих якостей.

«Якщо ви повірите у незаангажованість кожного з нас, то шляхом дискусій ми хочемо визначити правильного кандидата і запропонувати його вам. Проблема у тому, що у нас буде 50-60 кандидатів і серед них будуть розумні і достойні люди без жодного шансу бути обраними, бо, на жаль, поки в Україні без 50 млн доларів бути обраним неможливо. Так от, ми хочемо знайти того гідного і розумного, навіть якщо у нього немає стільки коштів», - пояснив економіст Олександр Савченко.

За умови високого рівня недовіри до влади та політичного класу в цілому життєво необхідні ясне бачення позитивної та реалістичної перспективи для країни.

«Нашим громадянам готують чергову смачну «цукерку», яку їм популісти готові згодовувати, особливо у період виборів. Так от, наша мета полягає у тому, аби спокійно і професійно познімати яскраві обгортки з цих «цукерок», щоб виборець уважно подивився, що йому підсовують, навчився аналізувати», - наголосив дипломат, керівник Центру дослідження Росії Володимир Огризко.

Зі свого боку генеральний директор національної громадської телерадіокомпанії України Зураб Аласанія, який також долучився до цієї групи, переконаний, що саме ці експерти є професійним та незаангажованими. «Суспільне готове представляти майданчик будь-якої форми для того щоб такі обговорення були», - запевнив він.

Члени «Виборчої Ради UA» планують визначити порядок денний виборчої кампанії через перелік питань, на які мали б відповісти кандидати у президенти. Учасників виборчих перегонів будуть залучати для проведення очних дискусій з експертами, їхні програми та дії будуть детально аналізуватися .

Крім того, експерти мають намір розробити чіткі та прості критерії та методології оцінювання кандидатів. Вони будуть відкрито та системно інформувати громадськість про свої оцінки, ходи виборчих кампаній кандидатів та кампанії у цілому.

Читайте також: “U-LEAD з Європою” приймає заявки на створення та модернізацію ЦНАПів

Ініціатива є загальнонаціональною та залучатиме представників громадського сектору з усієї України.

Окрім учасників сьогоднішньої прес-конференції до складу ради увійшли соціолог Ірина Бекешкіна, доктор економічних наук Ігор Бураковський, політолог та культуролог Тарас Возняк, політолог, доктор історичних наук Олексій Гарань, експерт у галузі енергетики та національної безпеки Михайло Гончар, письменник і громадський діяч Сергій Жадан, викладач, громадський діяч Валерій Пекар, художник Олександр Ройтбурд, генерал-лейтенант Олександр Скіпалький, політичний діяч Тарас Стецьків, журналіст Дмитро Тузов, експерт та громадський діяч Тарас Шевченко, психотерапевт, доктор медичних наук Олександр Фільц.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-