У Комітеті Ради прокоментували присвоєння частинам армії РФ назв українських міст

У Комітеті Ради прокоментували присвоєння частинам армії РФ назв українських міст

Укрінформ
Україні слід вдатися до контрпропаганди у відповідь на дії Російської Федерації, пов'язані, зокрема, з присвоєнням частинам армії РФ найменувань українських міст.

Таку думку в ексклюзивному коментарі Укрінформ висловив секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони, народний депутат із фракції «Блок Петра Порошенка» Іван Вінник.

«Це елемент пропаганди, частково розрахований на зовнішнього споживача, частково - на українського в окремих районах, де більш-менш прихильно ставлять до ідеї «руского міра». Що робити в такому випадку Україні? Я би вдавався до контрпропагандистських заходів: наприклад, можна випускати нові банкноти Національного банку України із зображенням українських Севастополя, Сімферополя, Ялти та окупованих Росією міст Донбасу. Можна піти ще далі - порушити питання канонічної території Української Русі, до якої безумовно зараховувати Ростов-на-Дону, Брянськ, Бєлгород - аж до Волгограда», - зазначив Вінник.

Водночас, за його словами, такі дії з боку Росії не створюють загроз національній безпеці.

«Якщо говорити в цілому, як це визначено в законі про національну безпеку, то це не створює загроз. Водночас, якщо говорити про так звану гуманітарну безпеку - про духовні, культурні, ментальні цінності, то, безумовно, це створює загрози нашому світогляду. Але Україна цим системно не займається», - зауважив нардеп.

Читайте також: ГПУ встановила двох депутатів РФ, які діяли у "банді" Жириновського

Вінник пояснив, що профільний парламентський комітет свого часу пропонував законодавчо визначити, що таке гуманітарна безпека, якими мають бути функції держави в цій сфері та хто має бути відповідальним суб'єктом стосовно поширення української культури, мови та цінностей.

«Це важливо і в контексті забезпечення територіальної цілісності зокрема. Наприклад, той же Крим окупували не військовими засобами, а гуманітарними: була нав'язана російська ідеологія», - пояснив він.

Як повідомляли російські ЗМІ, президент РФ Володимир Путін 30 червня підписав укази, згідно з якими полкам і дивізіям армії Росії присвоєно найменування українських міст Львова, Ніжина та Житомира. Таким чином, шостий танковий полк російської армії віднині матиме назву «гвардійський Львівський», 68-й танковий полк - «гвардійський Житомирсько-Берлінський», а 163-й танковий полк - «гвардійський Ніжинський».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-