Денісова озвучила умови допуску омбудсмена РФ до ув’язнених в Україні

Денісова озвучила умови допуску омбудсмена РФ до ув’язнених в Україні

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова наголосила, що допуск російського омбудсмена Тетяни Москалькової до громадян РФ, які відбувають покарання за злочини в Україні, відбуватиметься лише на основі дзеркальності, синхронності та взаємності.

Про це Денісова заявила під час Погоджувальної ради в понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми пропонуємо і будемо наголошувати на тому, що допуск пані Москалькової до громадян, яких вони хочуть відвідувати, буде на основі дзеркальності, синхронності та взаємності. По-іншому ніяк не може бути. Я продовжую вимагати надати мені безперешкодний доступ до українських політв'язнів Кремля, які утримуються в Російській Федерації та Криму», - сказала Денісова.

Вона нагадала, що після домовленостей, які були досягнуті між президентами України і Росії, та скерування всіх необхідних документів до уповноваженого з прав людини РФ та всіх причетних органів, вона так і не змогла потрапити до українських бранців.

«Ключова мета моєї поїздки була в тому, щоб переконати всіх наших політв'язнів, що ми за них боремося... Я хотіла перевірити умови їх утримання. Я продовжую роботу щодо створення дорожньої карти», - зазначила український омбудсмен.

Читайте також: Денісова сьогодні обговорить з послами ЄС недопуск до політв'язнів

Водночас вона поінформувала, що сьогодні під час зустрічі з послами ЄС вона повідомить їм про порушення домовленостей щодо доступу до політв'язнів.

«Разом з Іриною Геращенко ми зустрінемося з комісаром з прав людини в Раді Європи, де поінформуємо, що там відбулося. Я буду пропонувати разом поїхати до Сенцова, Балуха, Клиха», - додала Денісова.

Як повідомляв Укрінформ, 2 липня керівництво парламенту, представники профільних комітетів щодо виконання Угоди про асоціацію, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова зустрінуться з послами Європейського Союзу з приводу ситуації навколо недопуску українського омбудсмена до українських політв'язнів, яких незаконно утримують у Росії.

Денісова з 15 червня до кінця місяця перебувала в Росії, але їй постійно відмовляли у зустрічах з українськими політв'язнями. Вона так і не змогла відвідати жодного з них.

Загалом у Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, у тому числі журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

Українська сторона заявляла про готовність передати до РФ 23 засуджених росіян в обмін на ув'язнених українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-