Климпуш-Цинцадзе: Реформи є будівництвом нової держави

Климпуш-Цинцадзе: Реформи є будівництвом нової держави

Укрінформ
Реформи, які проводить Україна, по суті є будівництвом нової держави. 

Про це Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила в середу, 27 червня, під час виступу на Конференції з питань реформ в Україні, що проходить у Копенгагені (Данія), повідомляє Урядовий портал.

«Ми називаємо трансформації, що відбуваються в Україні, реформами, але насправді це будівництво нової держави. Реформи в Україні - це не лише закони, правила та процедури, вони стосуються подолання нашої радянської та імперської спадщини, клептократії влади та патріархальних настроїв у нашому суспільстві», - сказала Клімпуш-Цинцадзе.

При цьому Віце-прем’єр-міністр підкреслила, що ключовою ідеєю всіх впроваджуваних реформ є розширення можливостей людей.

«Донедавна більшість українців бачили належне врядування виключно з точки зору регулярно виплачуваних зарплат і пенсій, стабільності та безпеки (навіть ілюзорної). За останні чотири роки ми дізналися, що належне врядування стосується громадянської взаємодії та відповідальності, підзвітності, рівності, інклюзивності, ефективності, верховенства права та прозорості. Це принципи якісного врядування ООН», - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Віце-прем’єр-міністр запевнила учасників конференції, що Україна рухається шляхом реформ, хоч їх темпи можуть бути не такими швидкими, як хотілося б. 

«Ми не можемо просто поставити країну на паузу на час перезавантаження наших інституцій, найму та підготовки нових людей, розробки нових процедур та стратегій, впровадження рішень з електронного врядування тощо. Ми повинні робити це крок за кроком, зі стратегічним баченням нашої мети і технічним планом, як її досягти», - підкреслила вона, додавши, що віддає перевагу стабільній еволюції, ніж руйнівним, дестабілізуючим змінам.

Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила на помилковості поширюваного критиками наративу про те, що Україна є найбільш корумпованою країною. 

«Я хотіла б підкреслити, що Україна зробила для подолання корупції набагато більше, ніж це багатьма усвідомлюється чи визнається. Успішні структурні реформи ліквідували корупційний простір у ключових сферах, які десятиріччями були основним джерелом масштабної корупції: у банківській системі, на газовому ринку та в державних закупівлях. Це не менш важливо, ніж арешти корупціонерів чи створення інституцій», - заявила вона.

Віце-прем’єр-міністр також нагадала, що в червні український парламент ухвалив два закони, необхідні для створення Вищого антикорупційного суду. «Я сподіваюсь, що парламент без затримок також схвалить поправки, щоб гарантувати, що цей суд буде вирішувати всі справи, що знаходяться в його юрисдикції. І ми як уряд зробимо все, що в наших силах, щоб гарантувати своєчасну імплементацію цих законів, для того, щоб якнайшвидше зробити суд дієвим», - додала урядовець.

Читайте також: У "дорожню карту" включені 57 євроінтеграційних проектів - Климпуш-Цинцадзе

Водночас вона  визнала, що боротьба з корупцією вестиметься в Україні ще багато років, бо це відбувається, наприклад, в Румунії. 

Віце-прем’єр-міністр назвала впроваджені структурні зміни результатом спільних зусиль різних державних органів, українського громадянського суспільства та західних партнерів, і закликала останніх продовжувати надавати підтримку Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-