Тимошенко хоче

Тимошенко хоче "перекроїти" форму правління на парламентсько-канцлерську

Укрінформ
Юлія Тимошенко у Києві під час форуму "Новий курс країни" презентувала однойменну стратегічну програму.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У своєму виступі Тимошенко, зокрема, запропонувала запровадити в Україні парламентську форму правління канцлерського типу.

"Більшість успішних країн світу мають парламентську форму правління. Нам треба скористатися досвідом як мінімум двох країн, які цей досвід продемонстрували на практиці, - це Франція та Італія. У своїй виборчій системі вони мають суто парламентську форму правління, але вони обирають парламент у два тури: вони ставлять дуже низький прохідний бар'єр... Тому хочу запропонувати парламентську форму правління канцлерського типу", - сказала Тимошенко.

При цьому вона запропонувала починати з 1,5-2% прохідного бар'єра до парламенту, тому що "нам треба мати такий собі молодіжний інкубатор".

"Я вважаю, що 1,5-2% можуть долати молодіжні партії - вони можуть заходити в парламент, обирати, де вони будуть працювати - в більшості або в опозиції, але найголовніше - вчитися управляти країною. Там буде кадровий резерв країни, політичний, на який ми будемо дивитися в конкретних справах", - уточнила Тимошенко.

Водночас політик акцентувала на необхідності передбачити у новому суспільному договорі інструменти прямої демократії, з яких кожному громадянину надаватиметься право законодавчої ініціативи.

"Нам побудувати це у вигляді петиції, яка буде направлена до Верховної Ради, і якщо вона отримає близько тисячі голосів, то мусить бути включена в порівняльну таблицю (законопроекту) до другого читання, яку готують парламент і профільні комітети", - пояснила Тимошенко.

При цьому вона зауважила, що в США така практика є поширеною, адже "Білий Дім кожну петиції від усіх громадян Америки, кожну вивчає, аналізує та задовольняє".

Водночас лідерка "Батьківщини" вважає за необхідне створити на конституційному рівні громадські асоціації, які зможуть подавати пропозиції до ВР щодо законопроектів, маючи при цьому "вето уваги", за якого на десять днів будуть уповноважені заблокувати ухвалення певних проектів задля більш ретельного опрацювання їх у профільних комітетах.

Окрім того, за результатами форуму, Тимошенко запропонувала створити в Україні чотири платформи, які об‘єднають "найсильніших інтелектуалів України, представників професійних кіл, громадянського суспільства, різних політичних команд".

Читайте також: Форум Батьківщини “пожвавив” роздягнений чоловік

Так, перша платформа вироблятиме шлях до миру в Україні та відбудови сильного Донбасу після зняття окупації, а також пропонуватиме механізми захисту ветеранів.

Друга напрацьовуватиме план дій щодо нового суспільного договору, третя платформа, за пропозицією Тимошенко, буде присвячена економічному курсу, а четверта - створенню правильної гармонійної екосистеми життя людини.

Презентація "Нового курсу країни" лідерки "Батьківщини" тривала протягом 2,5 годин.

Фото: сайт "Батьківщина"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-