На

На "нормандській" зустрічі півтори години обговорювали тему заручників - Геращенко

Укрінформ
Міністри закордонних справ країн «нормандської четвірки» напередодні у Берліні півтори години обговорювали тему звільнення заручників і політв'язнів, причому називалися конкретні прізвища.

Про це представник України у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі, перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко написала у Facebook після телефонної розмови з главою МЗС Павлом Клімкіним.

"Павло (Клімкін - ред.) поінформував, що вперше під час зустрічі в "нормандському форматі" темі звільнення заручників і політв'язнів було присвячено півтори години, вперше обговорювалася ініціатива допуску обмудсвумен до затриманих в РФ і в Україні. Говорили й про кількість затриманих, й про конкретні прізвища і долі людей», - написала вона.

За словами Геращенко, партнери з Франції і Німеччини також відзначили «принциповість і пріоритетність» вирішення цього гуманітарного питання, яке не має бути політизованим. 

«Ми готові до компромісу в питанні затриманих, аби якнайшвидше всіх витягти. Також порушувалося інше болюче питання - пошук зниклих безвісти і допуск до пошуку і до тюрем МКЧХ», - наголосила Геращенко.

Віце-спікер також підкреслила, що українська сторона готова активно працювати, аби якнайшвидше відбулася чергова хвиля звільнення.

Читайте також: «Нормандський формат в понеділок»: завдання – «витиснути все»

Як повідомлялося, 11 червня міністри закордонних справ країн "нормандської четвірки" - України Павло Клімкін, ФРН Гайко Маас, Франції Жан-Ів ле Дріан і РФ Сергій Лавров - зустрілися на віллі МЗС Німеччини "Борзіг" у передмісті Берліна. На порядку денному були інвентаризація стану виконання Мінських угод і, вперше, обговорення перспектив розміщення на Донбасі місії миротворців ООН.

Після зустрічі Клімкін розповів, що на переговорах уперше було предметно порушено питання політичних в'язнів.

У 2015 році Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону визнав українського режисера Олега Сенцова винним у справі про підготовку терактів в Криму. Його засудили до 20 років колонії суворого режиму. Він оголосив голодування з 14 травня 2018 року, вимагаючи звільнення українських політв'язнів у Росії.

Український активіст Володимир Балух голодує з 19 березня на знак протесту проти рішення підконтрольного Росії кримського суду, який визнав його винним у зберіганні боєприпасів і засудив до 3 років і 5 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні, а також до штрафу в розмірі 10 тисяч рублів (близько 4600 гривень). Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію - через прапор України у дворі свого будинку.

Всього в Росії та анексованому Криму утримують 64 українських політв'язнів, серед яких і журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-