На

На "нормандській" зустрічі питання політв’язнів буде пріоритетним - Порошенко

Укрінформ
Під час зустрічі у "нормандському форматі" на рівні міністрів закордонних справ 11 червня у Берліні питання визволення українських політв’язнів буде одним із пріоритетних. 

На цьому наголосив Президент Петро Порошенко під час зустрічі з родинами українських заручників, які утримуються у російських в’язницях, на окупованих територіях Донбасу та Криму, повідомляє прес-служба глави держави.

«11 червня Павло (Клімкін, міністр закордонних справ – ред.) вирушає на зустріч міністрів закордонних справ країн Нормандського формату. І першим питанням, крім запровадження миротворчої місії, режиму припинення вогню та імплементації Мінських угод, є питання заручників. Ми вже погодили і скоординували нашу позицію, французька та німецька сторони нас підтримують», - розповів Президент.

Читайте також: США закликають Росію звільнити Сущенка

Він також наголосив, що на зустрічі тристоронньої групи у Мінську уповноважений Президента з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко офіційно передала лист зі списком із 23 росіян, які здійснювали шпигунську діяльність в Україні, для передачі РФ в обмін на українських політв’язнів.

Глава держави підкреслив, що питання визволення українських заручників порушується на всіх його міжнародних переговорах. Зокрема, під час телефонних розмов із державним секретарем США Майком Помпео та прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо він обговорив необхідність порушення питання українських політв’язнів на зустрічі лідерів країн Великої сімки. Це питання глава держави обговорив у Аахені із канцлером Німеччини Ангелою Меркель та президентом Франції Еммануелем Макроном, отримавши «чітке запевнення, що міжнародна солідарність і тиск на Росію продовжиться».

Як відомо, у Росії і в анексованому Криму утримують 64 українських політв'язнів, зокрема і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Фото: прес-служба Президента.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-