Тимошенко проголосувала за закон, який сама ж назвала «цирком»

Тимошенко проголосувала за закон, який сама ж назвала «цирком»

Укрінформ
Україні потрібен справжній Антикорупційний суд, а сьогодні ухвалено закон, за яким цей суд буде підконтрольний президенту та його оточенню. Це зводить реальну боротьбу з корупцією нанівець.

Таку різку заяву зробила з парламентської трибуни Юлія Тимошенко, повідомляє офіційний сайт «Батьківщини».

Політик також заявила, що її команда «з першого дня і з першої миті підтримувала Антикорупційний суд та його створення лише за однієї умові – якщо суд буде незалежним від президента та від його корумпованого оточення. За таких умов у створенні цього суду є сенс. Але якщо це чергова маріонетка в руках Порошенка, як і Верховний суд України, тоді навіщо весь цей цирк?» – запитала лідер фракції у колег по парламенту.

Тимошенко з трибуни Ради запропонувала відправити на експертизу до Венеціанської комісії законопроект про Антикорупційний суд, а вже потім, на вечірньому засіданні, поставити документ на остаточне  ухвалення. Та наголосила на тому, що модель Антикорупційного суду, узгоджена владою, робить його «приватною власністю президента, а тому можна буде забути про боротьбу з корупцією».

Сайт політсили виклав цю заяву після того, як Тимошенко віддала власний голос за ухвалення закону про Антикорупційний суд – про це свідчить таблиця результатів поіменного голосування, оприлюднена на сайті ВР.

Як повідомлялося раніше, Верховна Рада сьогодні ухвалила закон "Про Вищий антикорупційний суд".

Згідно з законом, Вищий антикорупційний суд здійснюватиме правосуддя як суд першої та апеляційної інстанцій у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до його юрисдикції (підсудності), а також шляхом здійснення судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у таких кримінальних провадженнях.

Читайте також: Порошенко — про Антикорупційний суд: Гарний подарунок на річницю президентства

Рада постановила, що суду підсудні кримінальні провадження стосовно корупційних злочинів, передбачених в примітці статті 45 Кримінального кодексу України, статтями 206-2, 209, 211, 3661 Кримінального кодексу України, якщо наявна хоча б одна з умов, передбачених пунктами 1-3 частини п’ятої статті 216 Кримінального процесуального кодексу України. Тобто його підсудність збігається з підслідністю Національного антикорупційного бюро України.

Згідно із законом, кримінальне провадження у ВАС здійснюється як у суді першої інстанції, так і в апеляційному порядку – колегіально судом у складі трьох суддів, хоча б один з яких має стаж роботи на посаді судді не менше п’яти років, "крім випадків коли жодний такий суддя в цьому випадку не може брати участь у розгляді справи з передбачених законом підстав".

Парламент також підтримав положення, що кількість суддів цього суду визначається відповідно до Закону "Про судоустрій та статус суддів".

Законом встановлений перелік вимог до кандидатів в антикорупційні судді. Кандидати повинні володіти знаннями, практичними навичками та відповідати одній з чотирьох спеціальних вимог, зокрема мати: стаж роботи на посаді судді не менше п’яти років; науковий ступінь у сфері права та стаж наукової роботи у сфері права щонайменше сім років; досвід професійної діяльності адвоката щонайменше сім років; сукупний стаж (досвід) судді, правознавця чи адвоката щонайменше сім років.

З метою сприяння Вищій кваліфікаційній комісії суддів у встановленні відповідності кандидатів на посади суддів Вищого антикорупційного суду критеріям професійної етики, доброчесності, тощо утворюється громадська рада міжнародних експертів у складі 6 членів, які призначаються ВККС виключно на підставі пропозицій міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів.

Членам ради експертів на час участі у процедурі відбору кандидатів у судді встановлюється винагорода у розмірі посадового окладу судді Верховного Суду, що становить 75 прожиткових мінімумів, або 127 тис. грн.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім змін до статті 343 ККУ, які набирають чинності з дня початку роботи Вищого антикорупційного суду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-