Рада визначила механізм відбору кандидатів до Антикорупційного суду

Рада визначила механізм відбору кандидатів до Антикорупційного суду

Укрінформ
Верховна Рада визначила механізм відбору кандидатів у судді Вищого антикорупційного суду (ВАС).

Про це йдеться в ухваленому законі #7440 "Про Вищий антикорупційний суд", повідомляє кореспондент Укрінформу.

Так, згідно з ухваленими поправками, питання відповідності критеріям професійної компетентності будь-якого кандидата на посаду судді Вищого антикорупційного суду може розглядатися за ініціативою не менше трьох членів громадської ради міжнародних експертів на спеціальному спільному засіданні з Вищою кваліфікаційної комісією суддів (ВККС).

"Рішення щодо відповідності такого кандидата цим критеріям ухвалюється більшістю від спільного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів і громадської ради міжнародних експертів, за умови, що за нього проголосувало не менше половини членів громадської ради міжнародних експертів. У разі неприйняття такого рішення кандидат вважається таким, що припиняє участь у конкурсі", - йдеться у законі.

Спільне засідання ВККС і громадської ради міжнародних експертів, відповідно до закону, має проводитися не пізніше ніж на 30-й день після оголошення результатів іспиту, який складали кандидати.

Кількісний склад, за якого громадська рада міжнародних експертів вважатиметься повноважною, становить шість осіб.

Попередні співбесіди з кандидатами можуть проводитися за запитом не менше трьох членів громадської ради міжнародних експертів перед спеціальним спільним засіданням із ВККС. При цьому законом передбачено, що участь у співбесіді повинні взяти не менше шести членів ВККС.

Водночас у разі однакової позиції за рейтингом, визначеним за результатами кваліфікаційного оцінювання для участі у конкурсі на посаду судді Апеляційної палати ВАС, перевага надаватиметься учаснику, який набрав більшу кількість балів за іспит. За однакової кількості балів перевага буде надана тому учаснику, який має більший стаж роботи на посаді судді в судах апеляційної та касаційної інстанції. У випадку, якщо претенденти мають однаковий стаж роботи на відповідних посадах або не мають його, перевага, згідно із законом, надаватиметься тому з них, хто має більший стаж роботи на посаді судді.

"На посаду судді Вищого антикорупційного суду громадянин України може бути призначений, якщо він відповідає вимогам до кандидатів на посаду судді, передбачений законом "Про судоустрій і статус суддів", а також володіє знаннями та практичними навичками, необхідними для здійснення судочинства у справах, пов'язаних із корупцією", - зазначається в документі.

Водночас із законопроекту вилучено всі положення, які були ухвалені у першому читанні.

Читайте також: Порошенко — про Антикорупційний суд: Гарний подарунок на річницю президентства

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила закон «Про Вищий антикорупційних суд» і визначила засади організації та діяльності Вищого антикорупційного суду (ВАС) як вищого спеціалізованого суду у системі судоустрою, спеціальні вимоги до суддів цього суду та гарантії їхньої діяльності, а також особливості проведення конкурсу на посаду судді Вищого антикорупційного суду. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-