Зміцнення статусу української мови: Кабмін розробить 10-річну програму

Зміцнення статусу української мови: Кабмін розробить 10-річну програму

Укрінформ
Кабмін повинен створити експертну групу для аналізу сучасної мовно-культурної ситуації в Україні та затвердити державну цільову програму на 2018-2028 роки, спрямовану на забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної.

Відповідний указ Президента № 156/2018 "Про невідкладні заходи щодо зміцнення державного статусу української мови та сприяння створенню єдиного культурного простору України" опублікований на сайті глави держави.

"Утворити у місячний строк із залученням представників державних органів та органів місцевого самоврядування, інститутів громадянського суспільства, провідних вітчизняних вчених і міжнародних фахівців експертну групу для здійснення комплексного аналізу сучасної мовно-культурної ситуації в Україні, розроблення за результатами такого аналізу критеріїв оцінки ефективності державної мовної політики і політики у сфері культури та механізмів моніторингу мовно-культурної ситуації на постійній основі", - йдеться у документі.

Крім того, уряд має розробити у двомісячний строк з урахуванням пропозицій експертної групи та затвердити державну цільову програму на 2018 - 2028 роки, спрямовану на забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя, створення єдиного культурного простору України та збереження цілісності культури.

Згідно з указом у програмі повинні бути передбачені заходи щодо зміцнення державного статусу української мови, вироблення дієвих механізмів її захисту та розвитку; забезпечення обов'язковості використання державної мови посадовими і службовими особами органів державної влади та органів місцевого самоврядування вимог; покращення якості викладання державної мови тощо.

Читайте також: Порошенко підписав указ про зміцнення статусу української мови

Також планується запровадити сертифікаційний іспит з української мови для осіб, які подають клопотання про прийняття до громадянства України.

Крім того, обласні адміністрації мають розробити у двомісячний строк після затвердження урядової програми щодо зміцнення позицій української мови відповідні регіональні програми.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко 31 травня підписав указ про невідкладні заходи щодо зміцнення позицій української мови.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-