Росіяни у Мінську зайняли деструктивну позицію - Геращенко

Росіяни у Мінську зайняли деструктивну позицію - Геращенко

Укрінформ
Українська сторона вважає позицію Росії у Тристоронній контактній групі деструктивною з огляду на блокування нею вирішення ключових питань безпеки та звільнення заручників і політв'язнів.

Про це повідомила у Facebook представник України у гуманітарній підгрупі ТКГ, перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко за підсумками засідання в Мінську.

"Безпека, припинення вогню, деескалація, звільнення заручників і політв'язнів - ключові теми сьогоднішнього Мінська. Українська сторона і на ТКГ, і в безпековій та гуманітарній групах засудила ескалацію насильства, вбивство 15-річної Дарини Казeмірової та 12-річного Дмитра Мацуя і запропонувала прийняти спільну заяву ТКГ, в якій засудити вбивство українських дітей, висловити співчуття жертвам збитого Боїнгу МН17, засудити причетність РФ до цієї трагедії (визнану і зафіксовану міжнародною слідчою групою), негайно розблокувати звільнення політв'язнів Кремля і допустити нарешті МКЧХ до тюрем на окупованих територіях та в РФ. Представники РФ і в ТКГ, і в робочих групах категорично відмовилась від прийняття такої заяви", - написала Геращенко.

На її переконання, тим самим вони фактично визнали причетність до трагедії "Боїнга", підтримки бойовиків, блокування процесу звільнення заручників і допуску міжнародних гуманітарних місій до тюрем.

Геращенко повідомила, що українська сторона також засуджує зростаючі факти агресії проти спостерігачів місії ОБСЄ, яких бойовики знову обстрілювали в останні тижні і блокували їхню роботу.

Читайте також: Геращенко вимагає, щоб координатор ОБСЄ відвідав політв'язнів Кремля

Як зазначила перший віце-спікер, українські представники в ТКГ, висловлюючись дипломатичною мовою, заявили демарш у зв'язку з деструктивною позицією росіян і контрольованих ними бойовиків.

"В реалі була важка, жорстка дискусія з вимогою негайно зупинити насильство і ескалацію. В тому числі ми категорично не сприймаємо і позиції РФ про "прямі переговори" з "республікамі". Війну на Донбасі і в Криму розв'язала РФ, з нею, а не маріонетками будемо говорити про відповідальність Москви за припинення насильства і виконання Мінських угод", - наголосила Геращенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-