Зовнішня комісія не має брати участі у відборі керівників теруправлінь ДБР - експерти

Зовнішня комісія не має брати участі у відборі керівників теруправлінь ДБР - експерти

Укрінформ
Правозахисні організації наполягають на врахуванні низки пропозицій під час підготовки до другого читання законопроекту щодо вдосконалення діяльності Держбюро розслідувань.

Зокрема, щодо відсторонення зовнішньої комісії від участі в доборі керівників центрального апарату та територіальних управлінь ДБР.

На цьому наголосив менеджер групи з реформування органів правопорядку Реанімаційного пакету реформ, провідний радник StateWatch Володимир Петраковський під час круглого столу в Укрінформі.

«Зараз у законі передбачено, що конкурсний відбір проводять дві конкурсні комісії: зовнішня, яка складається з представників Президента, Верховної Ради та уряду, та внутрішньої конкурсної комісії. Наша ключова вимога  - це повністю відсторонити зовнішню комісію від подальшої участі», - зазначив Петраковський.

Він зазначив, що наразі в законі передбачено, що зовнішня комісія обирає всіх керівників підрозділів центрального апарату і керівників територіальних управлінь, а також весь корпус внутрішнього контролю. Експерт наголосив, що специфіка формування складу зовнішньої комісії як наслідок призводить до політично заангажованої роботи, а також характеризується повільним темпом роботи. «Може скластись ситуація, коли внутрішня комісія обере слідчих і оперативників, а зовнішня комісія не обере керівників і бюро не зможе працювати», - підкреслив Петраковський.

Читайте також: Труба сказав, коли запрацює Держбюро розслідувань

Окрім того, за його словами, ще три позиції мають бути враховані у законопроекті, серед них - і запровадження конкурсного відбору представників Ради громадського контролю замість чинної системи формування шляхом установчих зборів.

Водночас експерти наполягають на «демілітаризації» бюро, а також на тому, що детективи і слідчі мають бути держслужбовцями. «Це потрібно для того, аби зменшити залежність працівників від ієрархічного підпорядкування, для того, щоб детектив був менш залежним. Звання впливають і на перспективи його просування по служби, а також на рівень оплати праці», - пояснив Петраківський.

За його словами, серед вимог - надання ДБР права «автономного прослуховування», тобто права автономно знімати інформацію з каналів зв'язку.

Як повідомлялось, директор Державного бюро розслідувань Роман Труба заявив, що ДБР запрацює вже з вересня, якщо буде призначено 30% працівників.

17 травня Верховна Рада у першому читанні ухвалила проект змін до деяких законодавчих актів, що мають удосконалити діяльність Державного бюро розслідувань і забезпечити початок його функціонування.

Державне бюро розслідувань - це правоохоронний орган, який розслідуватиме злочини, скоєні правоохоронцями, суддями та високопосадовцями - за винятком справ, підслідних Національному антикорупційному бюро. ДБР остаточно перебере на себе функцію досудового слідства від прокуратури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-