Україна розраховує на підтримку Грузії у створенні автокефальної церкви - Парубій

Україна розраховує на підтримку Грузії у створенні автокефальної церкви - Парубій

Укрінформ
Україна розраховує на підтримку Святішого Патріарха Іллі ІІ та Грузинської православної церкви у прагненнях українців до створення української православної автокефальної церкви.

Про це заявив голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час брифінгу, перебуваючи у Грузії з нагоди святкування 100-річчя Першої Республіки Грузія, повідомляє прес-служба парламенту.

«Ми дуже розраховуємо на підтримку і Патріарха, і Грузинської православної церкви прагнення України і усіх українців до створення української православної автокефальної церкви. Сподіваюся, що на рівні президента і спікера (Грузії – прим.) ця ідея підтримана повністю, і я дуже сподіваюсь, що і Патріарх цю ідею підтримає», - зазначив Парубій, підтвердивши розуміння ними важливості, значення та прагнення України до побудови своєї церкви.

Під час брифінгу він повідомив, що планує обговорити питання щодо підтримки автокефалії України і з Президентом Грузії, і з головою парламенту, і зі Святішим Патріархом Іллею ІІ, тому що «підтримка грузинською православною церквою української автокефалії є дуже важливою». За його словами, ці питання вони проговорюватимуть як світська влада.

«Ми ні в якій мірі не прагнемо втручатися в релігійну сферу. Ми можемо тільки відображати інтерес і бажання українців і грузин», - сказав спікер.

Андрій Парубій зазначив, що ця ідея знаходить розуміння і підтримку серед депутатів і керівництва Парламенту Грузії, і висловив сподівання, що коли буде прийнято рішення про Томос, то Україна отримає підтримку, у тому числі, і Грузинської автокефальної православної церкви.

Парубій повідомив, що з Патріархом зустрічалося вже багато українських ієрархів з проханням підтримки цієї ідеї, але «світська влада теж є виразником волі мільйонів українців».

«Ми можемо лишень звертатися з проханням підтримати волю і прагнення українців і наголошувати на тому, яку деструктивну роль, на жаль, на етапах російської агресії відігравали деякі представники російської православної церкви, коли фактично церква використовувалась не як релігійна організація, а як політичний інструмент», - сказав він, пригадавши ситуацію, що бойовики Гіркіна, перша диверсійна група, мала місце розташування в одному з православних монастирів.

Голова Верховної Ради наголосив на тому, що, на превеликий жаль, церкву використовують як політичний інструмент для пропаганди так званого «русского мира», для пропаганди агресії і вбивства українців.

Читайте також: Порошенко: автокефалія посилить національну безпеку

"І, наголошуючи на цих аспектах, які безпосередньо стосуються світської влади і безпеки української держави, і безпеки кожного громадянина, ми наголошуємо на важливості і необхідності створення української незалежної помісної автокефальної церкви, - підкреслив він. - Наші аргументи знаходять розуміння і підтримку, і я дуже вірю, що ми цього року зможемо дочекатись цього історичного рішення».

Як повідомляв Укрінформ, голова ВР Андрій Парубій перебуває з візитом у Грузії, де візьме участь в урочистій церемонії, присвяченій 100-річчю Першої Демократичної Республіки Грузії.

У рамках візиту Парубій проведе ряд робочих зустрічей зі спікерами Молдови та Грузії щодо міждержавної співпраці, а також консультації стосовно  створення міжпарламентської асамблеї Україна-Грузія-Молдова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-