Парубій анонсував міжпарламентську асамблею Україна-Грузія-Молдова

Парубій анонсував міжпарламентську асамблею Україна-Грузія-Молдова

Укрінформ
У Києві 9 червня відбудеться міжнародна безпекова конференція за участю спікерів і депутатів Молдови, Грузії та України, в рамках якої проголосять створення міжпарламентської асамблеї Україна-Грузія-Молдова.

Про це повідомив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій в інтерв'ю телеканалу «Рада», інформує кореспондент Укрінформу.

«Ми маємо там (у Тбілісі протягом 25-27 травня - ред.) провести зустріч трьох спікерів - України, Грузії та Молдови - напередодні заходу, який відбудеться в Україні. Я хочу сказати, що 9 червня в Києві з моєї ініціативи проходитиме широка конференція за участю спікерів і депутатів і Молдови, і Грузії, й України. До нас у гості приїдуть також і з керівництва парламентів Литви, Польщі. І на цій конференції, яка матиме безпековий характер, має бути і проголошення створення міжпарламентської асамблеї Україна-Грузія-Молдова... Мені приємно, що на нашій конференції будуть присутні і євродепутати, приїдуть президент Європарламенту, гості зі Сполучених Штатів Америки», - сказав Парубій.

При цьому спікер уточнив, що під час офіційного візиту до Грузії, де він братиме участь у церемонії з нагоди 100-річчя Першої Демократичної Республіки Грузії, мають відбутися і, зокрема, його остаточні консультації зі спікерами Грузії та Молдови.

«Власне, під час поїздки до Тбілісі я матиму змогу вже остаточні консультації провести зі спікерами Грузії та Молдови. І, звичайно, що, крім відзначення визначної події для Грузії, в мене буде ціла низка робочих зустрічей, які стосуватимуться співпраці між нашими країнами», - зазначив Голова ВР.

Водночас він підкреслив, що створення міжпарламентської асамблеї Україна-Грузія-Молдова стане значним поштовхом у тристоронніх відносинах держав.

«Ми маємо такий досвід: Україна є членом міжпарламентської асамблеї Україна-Польща-Литва. І дуже багато ініціатив таких, як План Маршала для України, вони були народжені, власне, на тих дискусіях і на майданчику міжпарламентської асамблеї. І будучи великим прихильником співпраці усіх країн Балто-Чорноморського регіону і фактично тих країн, які межують із Росією, які розуміють глибину загроз російської агресії в інформаційному, економічному, енергетичному проявах, я, звичайно, вважаю важливим кроком створення міжпарламентської асамблеї на південь... Ми спільно виконуємо програму Східного партнерства, нам багато реформ доводиться одночасно робити, і координація між нами в ході цих реформ допоможе всім трьох країнам», - пояснив Парубій.

Також він нагадав, що в Україні, Грузії та Молдові є землі, окуповані російськими військами, що свідчить про глобальність загрози з боку Російської Федерації.

«Тому вважаю, що безпековий аспект міжпарламентської асамблеї Україна-Грузія-Молдова має свій дуже важливий вимір», - зауважив Парубій.

Читайте також: Парубій їде з візитом у Грузію

Окрім того, під час поїздки до Грузії спікер українського парламенту має намір зустрітися з патріархом Грузії. За його словами, ця зустрічі важлива для того, щоб «ідея української помісної автокефальної церкви була підтримана всіма православними церквами».

Як повідомляв Укрінформ, Голова ВР Андрій Парубій 25-27 травня перебуватиме з візитом у Грузії, де візьме участь в урочистій церемонії, присвяченій 100-річчю Першої Демократичної Республіки Грузії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-