Рада зробила крок для запуску Держбюро розслідувань

Рада зробила крок для запуску Держбюро розслідувань

Оновлено
Укрінформ
Верховна Рада у першому читанні ухвалила проект змін до деяких законодавчих актів, що мають удосконалити діяльність Державного бюро розслідувань і забезпечити початок його функціонування.

За це рішення проголосувало 265 депутатів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Водночас народні депутати вирішили за скороченою процедурою підготувати законопроект №5395-д до другого читання.

Законопроект спрямований на вирішення комплексних правових організаційних та кадрових питань, пов'язаних із забезпеченням роботи Державного бюро розслідувань. Документом пропонується, зокрема, внести зміни до закону "Про Державне бюро розслідувань", якими уточнюються окремі повноваження ДБР, встановлюються кваліфікаційні вимоги до директорів територіальних управлінь, керівників підрозділів (управлінь) центрального апарату ДБР та керівника підрозділу внутрішнього контролю.

Зокрема, директором територіального органу ДБР може бути громадянин України, який має стаж роботи в галузі права не менше 7 років (після здобуття вищої освіти) та має досвід роботи на керівних посадах не менше 3 років.

Закон також пропонується доповнити статтями 14-1 "Присяга осіб рядового та начальницького складу Державного бюро розслідувань" та 31 "Печатка Державного бюро розслідувань" тощо.

Пропонованими змінами до закону "Про оперативно-розшукову діяльність" передбачено розширення переліку підрозділів ДБР, які мають право здійснювати таку діяльність.

Читайте також: Нардеп від БПП доводитиме в суді протиправність призначення верхівки ДБР

Під час розгляду законопроекту у сесійній залі був присутній директор ДБР Роман Труба. Ряд фракцій, а також профільний комітет вбачали за можливе прийняття законопроекту з урахуванням запропонованих комітетом з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності змін одразу у цілому, але проти цього виступив керівник фракції БПП Артур Герасимов.

Державне бюро розслідувань - це правоохоронний орган, який розслідуватиме злочини, скоєні правоохоронцями, суддями та високопосадовцями - за винятком справ, підслідних Національному антикорупційному бюро. ДБР остаточно перебере на себе функцію досудового слідства від прокуратури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-