САП обурена заявою Ситника щодо справи Охендовського

САП обурена заявою Ситника щодо справи Охендовського

Укрінформ
У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі обурені заявою директора НАБУ Артема Ситника щодо наполягання на оголошенні остаточної підозри та направленні до суду обвинувального акту стосовно голови ЦВК Михайла Охендовського.

Відповідний коментар розміщено на сторінці САП у Facebook.

"САП обурена коментарем директора НАБУ в ЗМІ щодо "наполягання" на остаточній підозрі та на скеруванні до суду обвинувального акту у так званій "справі Охендовського". Така заява керівника піднаглядного органу досудового розслідування, зроблена в непроцесуальний спосіб, вводить в оману громадськість, має на меті політизацію кримінального процесу та може розцінюватися як спроба чинити публічний тиск на прокурорів у провадженні з метою прийняття сумнівного з точки зору закону рішення", - йдеться у повідомленні.

У САП нагадали Ситнику, що "кримінальні провадження не можуть бути інструментом піару, способом набору політичних чи будь-яких дивідендів та погроз неугодним".

"Вкотре вказуємо керівнику НАБУ що, згідно з законом (ст. 290 КПК України), єдиною особою, уповноваженою визначати, чи готова справа до передачі до суду, є прокурор у цій справі. Саме для дотримання принципу верховенства права та забезпечення прав та свобод громадян Конституція та закон визначили таку роль прокурора в кримінальному процесі, і САП буде слідувати закону, а не політичній кон’юнктурі", - додали у відомстві.

Зазначається, що для визнання особи винуватою в одержанні хабара закон вимагає доведення не лише самого факту передачі коштів, але й використання хабароодержувачем свого службового становища в інтересах хабародавця. Тож необхідно встановити, які саме конкретні дії підозрюваний, перебуваючи у закордонних відрядженнях, виконував в інтересах Партії регіонів, і чи виконував їх взагалі, заявили у САП.

В антикорупційній прокуратурі поінформували, що отримані під час слідства у цій справі офіційні документи українських дипломатів, які забезпечували організаційний супровід відряджень підозрюваного, містять з цього приводу "суттєві суперечності". "За таких обставин єдиним надійним джерелом, яке в змозі надати об’єктивні відповіді на запитання слідства, залишається відповідна іноземна сторона", - додали в САП.

Уточнюється, що наразі досудове розслідування у справі Охендовського вдруге зупинено прокурором до отримання відповідей на міжнародно-правові доручення. Наголошується, що наразі з усіх міжнародно-правових доручень, які були відправлені до ряду країн, ще не отримано відповіді на запити до США та Великої Британії.

"САП закликає осіб, які не мають жодного процесуального статусу у вказаному кримінальному провадженні, а конкретно директора НАБУ, утриматись від безвідповідальних та голослівних оцінок слідства та вкотре нагадує, що погодження підозри в кримінальних провадженнях та скерування обвинувального акту до суду - визначені законом виключні повноваження прокурора", - підкреслили у відомстві.

Як повідомлялося, Ситник днями заявив, що НАБУ наполягатиме на оголошенні остаточного підозри голові ЦВК Охендовському, який проходить у так званій справі про "чорну бухгалтерію" Партії регіонів.

Читайте також: САП повторно зупинила слідство у справі Охендовського

У квітні 2017 року НАБУ направило до САП оновлену підозру Охендовському, якому інкримінують отримання грошей із "чорної каси" Партії регіонів.

9 червня 2017 року САП повідомила про тимчасове призупинення розслідування у справі Охендовського. У САП обіцяли поновити розслідування після виконання запитів відомства про міжнародно-правову допомогу.

3 квітня 2018 року Солом'янський райсуд Києва скасував постанову керівника САП Назара Холодницького про призупинення розслідування у справі щодо голови ЦВК Михайла Охендовського.

24 квітня за рішенням Солом’янського райсуду САП відновила слідство у справі Охендовського.

25 квітня САП знову зупинила слідство у справі Охендовського.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-