Раді пропонують врегулювати соцзахист бранців Кремля та заручників

Раді пропонують врегулювати соцзахист бранців Кремля та заручників

Укрінформ
Група народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді проект змін до закону "Про боротьбу з тероризмом", який стосується соціального захисту заручників.

Про це повідомляється на сайті ВР.

“Метою поданого законопроекту є створення державою законодавчих умов для соціального захисту заручників шляхом визначення системи правовідновлювальних та реабілітаційних заходів, а також визначення у зв’язку з цим спеціальних прав і пільг для осіб, потерпілих від відповідних насильницьких злочинів”, - йдеться у пояснювальній записці.

Як зазначається, зареєстрований 4 травня законопроект передбачає системні заходи з вдосконалення існуючого механізму забезпечення поновлення прав осіб, потерпілих від захоплення в заручники або іншого незаконного позбавлення волі.

“Принципово важливою новелою закону є також поширення прав та пільг, передбачених цим законом, на тих громадян України, інших осіб, які на законних підставах перебували на території України, що були визнані рішенням Європейського суду з прав людини такими, які були незаконно позбавлені волі внаслідок незаконного арешту та/або відбування покарання за незаконним вироком суду на території будь-якої з держав, на які поширюється юрисдикція ЄСПЛ. У такий спосіб закон урегулює питання правопоновлення для так званих “політв’язнів Кремля”, що є актуальним завданням захисту прав цих громадян України”, - зазначається у пояснювальній записці.

Читайте також: Бойовики вимагають 80 засуджених в обмін на 15 полонених українців - Геращенко

Законопроектом передбачено, що заручник має право на: одержання від держави безоплатної правової допомоги при підготовці процесуальних документів щодо притягнення винної особи (осіб) до відповідальності; відшкодування вартості послуг з надання професійної правової допомоги для захисту і забезпечення прав та законних інтересів. Після звільнення заручника слідчий, прокурор або суд зобов'язані роз'яснити цій особі порядок поновлення її порушених прав чи свобод та відшкодування завданої їй шкоди.

Пропонується законодавчо гарантувати право звільненого заручника на першочергове безоплатне медичне обслуговування в закладах охорони здоров’я державної та комунальної власності. Установлено, що медична допомога таким особам надається закладами охорони здоров’я всіх форм власності невідкладно. Закон визначає, що держава має гарантувати цим особам повну, невідкладну та безперервну медичну реабілітацію, що включає в себе можливість невідкладно після звільнення отримати необхідну медичну та психологічну допомогу.

Законопроект передбачає правило, за яким особам, які мають статус заручників, протягом періоду незаконного позбавлення волі штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності, у тому числі банками, та фізичними особами, а також відсотки за користування кредитом не нараховуються. Також установлюється заборона протягом часу незаконного позбавлення волі звертати стягнення на майно та кошти, які перебувають у приватній або спільній сумісній власності осіб, які мають статус заручника, та їх подружжя.

Передбачається також законодавче унормування права кожного звільненого заручника на одноразову державну грошову допомогу. Її розмір визначатиметься залежно від тривалості перебування в неволі в порядку, встановленому Кабінетом міністрів.

Ініціаторами законопроекту є Ірина Геращенко, Марія Іонова, Ірина Луценко, Ірина Фріз, Олена Кондратюк, Артур Герасимов, Олександр Третьяков, Володимир Мельниченко, Роман Мацола, Андрій Шинькович.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-