«Почесні ідіоти»: Як  Кремль намагається легалізувати окупацію України в Європі

«Почесні ідіоти»: Як Кремль намагається легалізувати окупацію України в Європі

Аналітика
Укрінформ
Початок травня обіцяє загострення активності роспропу, спрямованої на міжнародну «легалізацію» окупованих територій України

До сьогодні було зафіксовано шість спроб російських окупаційних адміністрацій на Донбасі створити видимість міжнародної співпраці на території країн Євросоюзу.

ТРАВНЕВЕ ЗАГОСТРЕННЯ НА «АНТИФАШИЗМ»

У кремлівських технологів і пропагандистів початок травня традиційно пройде під знаком загострення активності, спрямованої на міжнародно-гібридну легалізацію окупованих територій України. У цьому випадку широко експлуатуються заїжджені платівки з совкового минулого, які, натомість, ще залишаються дієвим засобом впливу на зомбоване ватне населення. Вже найближчими днями слід очікувати на масштабне висвітлення у російських та сепаратистських засобах пропаганди урочистостей з нагоди дати 9 травня, якогось колорадського дня «ДНР», проведення з цих нагод «антифашистських» збіговиськ у Донецьку, Луганську, в Криму.

Неодмінною умовою цих акцій є участь запрошених почесних гостей із Європи. На окуповану українську територію їх перевезуть із Москви та Ростова нелегально. У роспропаганді цих персонажів поважно називають «політиками», «політологами» і навіть «почесними консулами». Їхнє головне завдання – створювати картинку про нібито налагодження широких міжнародних зв'язків окупованих та підконтрольних Росії українських територій, успішне просування і підтримку в Європі та світі політичних, економічних і навіть культурних амбіцій російських окупаційних адміністрацій в ОРДЛО.

44
Юбер Файяр

ФРАНЦІЯ МАЄ ЗАКРИТИ ОСЕРЕДОК РОСІЙСЬКОЇ ОКУПАЦІЇ В МАРСЕЛІ

У черговий раз зібрався до окупованого Криму й Донецька «офіційний представник «ДНР» у французькому Марселі Юбер Файяр. Буде багато честі розповідати про високу мету його протиправної подорожі на окуповані території України, але свою справу цей колишній провінційний муніципальний радник зробить. Може він започаткує якесь там агентство про дружбу з Кримом, на що МЗС Франції вкотре заявить, що це жодним чином не стосується позиції офіційного Парижа.

До слова, – про ситуацію довкола так званого «репрезентативного центру ДНР» у Марселі. Нині триває судовий процес за позовом французької прокуратури щодо закриття цієї фейково-гібридної установи. Наступне засідання заплановане на червень. Хочеться сподіватися, що французьке правосуддя поставить крапку в існуванні цього неподобства, що лише компрометує репутацію дружньої до України Франції.

КРЕМЛІВСЬКІ «КОНСЕРВИ» ГІБРИДНОЇ ВІЙНИ

На сьогодні відомо про щонайменше шість спроб кураторів із Кремля діяти за сценарієм так званих «почесних консульств» або «репрезентаційних центрів». Це забезпечує, хоча й недолугу, але публічну, скандальну видимість та розголос нібито міжнародної активності російських адміністрацій окупованих українських територій.

Схема з так званими «почесними консульствами» була активована ФСБ у 2016 році. Окрім марсельської ситуації, відомо про «почесні консульства» так званої «ДНР» у Фінляндії (Хельсінкі), Італії (Турін), Греції (Афіни), Чехії (Острава). Також про європейські амбіції заявляв й окупований Луганськ. Тут об'єктом для маніпуляції було обрано Австрію. Громадянин цієї країни Альфред Альмедер, який возив гуманітарну допомогу на Луганщину, випадково дізнався, що його обрано для виконання високої місії «почесного консула ЛНР» та відмовився від цієї афери.

На сьогодні ця схема скомпрометувала і вичерпала себе. Після досягнення певного публічного резонансу в перші дні – максимум місяці після відкриття – фейкові закордонні «представництва» російської окупаційної адміністрації на Донбасі майже зникли з публічного поля та перейшли у режим консервації. Але ситуативно вони можуть активуватися за вказівками та фінансовими вливаннями Москви як частина ширшої пропагандистської кампанії на інформаційних полях гібридної війни в Європі.

НАЙГОЛОВНІШЕ – КОЛОРАДСЬКА КАРТИНКА

Узагальнено відпрацьована схема діє так. Йдеться про залучення в країнах Євросоюзу місцевих проросійськи налаштованих маргіналів, які представляють або крайні ліві комуністичні, або ультраправі націоналістичні рухи. Довкола таких персонажів традиційно «пасуться» представники російських спецслужб, використовуючи їх із метою реалізації всього спектру агресивної політики Москви проти Заходу й України, зокрема.

На першому етапі через підконтрольних місцевих діячів або просто «корисних ідіотів» у країні ЄС реєструється громадська організація, назва і статут якої формально не є протиправними і не становлять загрози національній безпеці країни. Тут активно експлуатується проблематика налагодження культурних, економічних, гуманітарних зв'язків.

Далі важливим етапом є проведення гучної презентації з широким публічним розголосом. Інавгурація має пройти на фоні сепаратистської символіки, колорадських стрічок за участі місцевих проросійських маргіналів, представників російської громади. Особливо бажаними гостями можуть бути деякі депутати національного парламенту (комуністи або націоналісти), інші колоритні особистості – наприклад, російські діячі культури, представники російського духовенства. Звичайно, значна увага приділяється ЗМІ, особливо російським телеканалам та кремлівським інформаційним агентствам.

По телевізору мільйони зомбованих росіян мають побачити як «молоді республіки» набувають міжнародного визнання, навіть відкривають за кордоном дипломатичні представництва й узагалі – мають широку підтримку в Європі.

Водночас, це все широко розганяється через соціальні мережі, до чого залучається армія ботів.

Але вже буквально наступного дня, реагуючи на ноти українських дипломатів, МЗС країни, де щось там відкрилося від імені ОРДЛО, офіційно заявляє, що діяльність «почесного консульства» або «репрезентаційного центру» є незаконною, і територіальна цілісність України є непохитною.

Фото: RFE/RL
Фото: RFE/RL

РІШУЧІСТЬ ПРАГИ: ЖОДНОЇ «ДИПЛОМАТІЇ» З ОКУПАНТАМИ

Як, наприклад, це вже сталося у Чехії, де російське лобі особливо активне. Буквально минулого тижня протизаконне «представництво ДНР» на чолі з самопроголошеним «почесним консулом» пані Нелою Лесковою було остаточно скасоване судовим рішенням. Окрім «дипломатичної» роботи, Лескова відома у Чехії як лідер екстремістського об'єднання «Національна самооборона», пов'язана з російськими правими радикалами, активно виступає проти НАТО, неодноразово нелегально відвідувала окуповані Росією українські території.

Фейкове «консульство ДНР» протиправно діяло у місті Острава (побратим Донецька) з вересня 2016 року. Формально організація була зареєстрована у Комерційному реєстрі, де сферою діяльності вказувалася співпраця з Донецькою областю. На той час чеська влада не побачили конфлікту із законом. Проте через кілька днів після реєстрації нова структура змінила статут і оголосила про введення посади «почесного консула» так званої «ДНР».

Натомість, чеська МЗС відреагувала оперативно та заборонила діяльність гібридного «дипломата». Відтак, високі стандарти Віденської конвенції Прагою були дотримані.

ПЕРСОНАЖІ ГІБРИДНОЇ ВІЙНИ: МОТИВИ ТА НЕБЕЗПЕКА

Загалом, особистості цих друзів російських окупаційних військ відомі не лише українським спецслужбам. Вони також стали об'єктами дослідження серед експертів, журналістів, які цікавляться – наскільки деякі представники цивілізованої Європи можуть опуститися, щоб так гидко і примітивно служити путінському режиму. Головним мотивом, який спонукає цих персонажів руйнувати свою репутацію, гідність, здоровий глузд, щоб пропагувати ідеї режиму, який нині становить головну загрозу для цивілізованих демократичних суспільств, є, звичайно, гроші та інші формати матеріального заохочення й підтримки.

Але, подібні агенти Кремля у Європі є не просто недолугими «почесними консулами/ідіотами». Вони є учасниками – на боці Росії – розв'язаної гібридної війни проти України та Заходу, щоб зруйнувати єдність і цінності демократичних суспільств ізсередини.

Андрій Лавренюк, Брюссель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-