Київ чекає, що Вільнюс допоможе організувати засідання Комісії Україна-НАТО

Київ чекає, що Вільнюс допоможе організувати засідання Комісії Україна-НАТО

Укрінформ
Україна сподівається на підтримку Литви в організації засідання Комісії Україна-НАТО на найвищому політичному рівні.

Про це сказала віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час зустрічі з головним радником президента Литовської Республіки з питань зовнішньої політики Неріюсом Алєксєюнасом, повідомляється на Урядовому порталі. 

"Україна прагне застосувати всі існуючі практичні інструменти для підготовки до членства в Альянсі. Наразі успішно реалізовується Річна національна програма під егідою Комісії Україна-НАТО. Зміни в законодавстві в частині зовнішньополітичних засад щодо членства в НАТО як стратегічної мети в липні минулого року відображають вибір України. Ми високо цінуємо продовження активної підтримки Литвою євроатлантичних прагнень України", - сказала віце-прем’єр-міністр.

Вона висловила серйозну стурбованість позицією Угорщини через Закон України "Про освіту", а саме блокуванням зустрічей Комісії Україна-НАТО на високому рівні. "Для нас дуже важливо, щоб Україна мала підтримку з боку Литви в організації зустрічі Комісії Україна-НАТО на найвищому політичному рівні під час саміту НАТО в Брюсселі у липні цього року", - наголосила віце-прем’єр-міністр.

Алєксєюнас своєю чергою повідомив, що в НАТО стурбовані позицією Угорщини щодо блокування політичного діалогу між Україною та Альянсом та, відповідно, можливості проведення засідання Комісії Україна-НАТО на липневому саміті через Закон України "Про освіту". Литовська сторона вживає всіх політичних та дипломатичних заходів для підтримки України у цьому контексті, запевнив він.

Також, за його словами, Україна повинна бути лідером Східного партнерства, зважаючи на її прагнення та прогрес змін у країні. Литва готова і надалі допомагати. «Ми маємо можливість запропонувати значний фінансовий внесок у сектор безпеки та оборони України. Українцям зараз надзвичайно важливо бути проактивними у створенні нової платформи для переговорів, проектного менеджменту задля ефективного використання допомоги ЄС», - зазначив радник президента Литви.

Він також додав, що Литва спільно зі Сполученими Штатами має плани відкрити регіональні центри кібербезпеки, зазначивши, що участь України у цих проектах була б дуже цінною.

Сторони обговорили також і питання енергетичної безпеки у Європі. Вони погодились, що ні у кого не має бути ілюзій стосовно проекту "Північний потік – 2". Очевидно, його просування є значною геополітичною загрозою з боку Росії і не має жодних економічних обгрунтувань.

"У сфері енергетичної безпеки ми готові обговорити можливий формат участі України у проектах щодо будівництва LNG-терміналу на острові Крк", - зазначив Алєксєюнас.

Климпуш-Цинцадзе наголосила, що будівництво цього терміналу має не тільки регіональне чи національне значення, а і є важливим елементом енергетичної безпеки цілої Європи.

Читайте також: У НАТО подякували Болгарії за реабілітацію поранених українських бійців

Як повідомляв Укрінформ, у лютому Будапешт заблокував вже друге міністерське засідання НАТО. Угорська влада пояснює, що таким чином вона тисне на Україну, вимагаючи перегляду мовної норми закону про освіту.

20 березня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив про намір заблокувати участь Президента України Петра Порошенка у саміті НАТО, який відбудеться в Брюсселі у липні 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-