Зараз саме час Штатам вдарити санкціями, щоб зупинити Nord Stream 2 - експерт

Зараз саме час Штатам вдарити санкціями, щоб зупинити Nord Stream 2 - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Зупинити будівництво російського газопроводу Nord Stream 2 можуть нові санкції США, спрямовані проти компаній-підрядників проекту.

Таку думку в коментарі кореспондентові Укрінформу висловив президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар.

"Ті компанії, які є партнерами "Газпрому" у цьому проекті, навряд чи переглянуть своє рішення. Маються на увазі німецькі компанії Wintershall і Uniper, австрійська OMV, французька Engie, британсько-нідерландська Shell. Дещо завагалися зараз французи, для яких, до речі, цей проект не такий цікавий і, можливо, вони займуть окрему позицію, але поки що таких ознак не видно. "Бити" потрібно санкційно з боку США по компаніях-підрядниках, бо без них "Газпром" буде не в змозі виконати цей проект", - заявив експерт, відповідаючи на запитання, чи можуть нещодавні санкції США вплинути на реалізацію Nord Stream 2.

За його словами, цей проект російського газового монополіста "на 90% складається з іноземної участі, матеріального забезпечення устаткування, труб тощо".

Читайте також: Російському лобі у ЄК майже вдалося "закрити" корупційний скандал з Газпромом - експерт

"Там російського мало і тому удар має бути спрямований сюди. А для підрядників це буде чутливо, тому що багато з них мають свій бізнес у США", - переконаний фахівець.

Гончар зазначив, що раніше у Вашингтоні "позначили санкції щодо Nord Stream 2, але поки це не зачепило конкретних суб’єктів". "Саме час, щоб це було задіяно. Думаю, що найближчі тижні будуть показові", - переконаний він.

Водночас експерт висловив думку, що доволі серйозно може вдарити по реалізації проекту Nord Stream 2 і нинішній скандал з витоком документів розслідування Єврокомісії щодо порушення російським "Газпромом" правил конкуренції на європейському ринку.

Він припускає, що "німецькі симпатики" "Газпрому" можуть наполягати, що порушення не такі вже й серйозні і потрібно співпрацювати далі. "Тут європейці потрапляють у полон власної парадигми, що будь-які питання з партнером, важким та конфліктним, який сповідує інші цінності, слід все ж вирішувати шляхом діалогу. "Газпром" це використовує, коли під час діалогу нав’язує своє бачення і підходи", - заявив Гончар.

Президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" висловив переконання, що Nord Stream 2, як і вся сфера газової співпраці, мали б бути віднесені до санкційного переліку ЄС проти агресивної політики РФ.

Читайте також: Ар'єв розповів про скандал в ЄС навколо Nord Stream 2

"Той же проект Nord Stream 2 мав би бути просто відкладений на невизначений час. Брюссель і Берлін мали сказати Москві: раз ви порушуєте основи міжнародного права, ігноруєте правовий шлях розв’язання проблемних питань, як приклад - ігнорування рішення Стокгольмського арбітражу щодо контракту з "Газпромом", то з вами не можна реалізовувати будь-яких проектів, поки ви не повернетесь у правове поле. Але ми цього не чуємо, а причина - російська газова корупція", - сказав Гончар.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-