Автокефалія для УПЦ так само важлива, як безвіз та членство в НАТО - Президент

Автокефалія для УПЦ так само важлива, як безвіз та членство в НАТО - Президент

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко заявив, що для нього справа утвердження незалежної помісної церкви так само важлива, як безвіз та членство в НАТО.

Про це він сказав під час виступу у Верховній Раді, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Воно (питання автокефалії - ред.)  виходить далеко за межі церковного! Йдеться про наше остаточне унезалежнення від Москви... Тут не лише релігія, тут - геополітика. А для мене справа утвердження незалежної помісної церкви - такої ж ваги, як здобуті безвіз та Угода про асоціацію з Євросоюзом. Як наша спільна з вами боротьба за членство в Євросоюзі та членство в НАТО, які ще попереду. Це - питання національної безпеки і нашої оборони у цій гібридній війні, бо Кремль розглядає російську церкву як один із ключових інструментів впливу на Україну», - заявив Порошенко.

Він наголосив, що дуже рішуче налаштований в цій справі діяти і «протидіяти - всім, хто ставатиме на заваді національним інтересам України і намагатиметься зараз зірвати кооперацію зі Вселенським Патріаршим Престолом».

«Водночас хочу запевнити, що Томос, на який ми так сподіваємося і для отримання якого докладаємо стільки зусиль, і поява визнаної єдиної помісної церкви - жодним чином не означатиме порушення конституційного принципу свободи совісті.  Єдина православна помісна церква не стане державною», -  запевнив Президент, наголошуючи, що всі віруючі мають і матимуть право вільно обирати собі як конкретний храм, так і конкретну церковну юрисдикцію. 

Окрім того, Порошенко зауважив, що, хто захоче залишитися в тій церкві, яка збереже єдність з російською православною церквою, теж зберігають за собою гарантоване право власного вибору.  

«В такому питанні як релігійне будь-які примус чи заборони, я на цьому окремо наголошую, категорично неприпустимі. Хочу окремо наголосити на неприйнятності будь-якого насилля в міжконфесійних стосунках. Його виплески, не приведи Господи, зіткнення, точно не наближатимуть нас до мети, а віддалятимуть. Ба більше: можуть унеможливити її досягнення. Буде автокефалія, час усе розставить по своїх місцях. Не за день, не за місяць, і не за рік, але точно розставить», - сказав Президент.

Читайте також: Автокефалія УПЦ видалить рудименти “русского мира” в Україні - Порошенко

Як повідомлялося, Президент України Петро Порошенко 17 квітня заявив, що підготував звернення до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія із проханням видати Томос щодо автокефалії православної церкви в Україні, а також закликав Верховну Раду підтримати це звернення.

18 квітня Глава держави офіційно прийняв від ієрархів УПЦ КП та УАПЦ звернення для передачі Вселенському патріарху Варфоломію про надання українській церкві Томосу про автокефалію з підписами усіх архієреїв, які підтримали це рішення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-